Держдеп США звинуватив ФСБ Росії в отруєнні Навального «Новачком»

12:00 24.12.2020

Держдепартамент США вважає, що до того, що сталося з опозиціонером Алєксєєм Навальним причетна Федеральна служба безпеки Росії.

Як пише ZN,UA, про це повідомляє видання «The Hill».

«США вважають, що співробітники російської Федеральної служби безпеки використовували нервово-паралітичний агент «Новачок», щоб отруїти пана Навального. У отруєння пана Навального немає ніякого правдоподібного пояснення, крім участі в ньому і відповідальності за нього російського уряду», - заявив представник Держдепартаменту.

За його словами, Путін і російський уряд хотіли б, щоб Держдеп США повірив в зворотне.

«Росія висунула безліч, часто суперечливих, теорій змови. Давайте внесемо ясність: конспірологічні теорії такого роду - не більше ніж спосіб відвернути увагу від серйозних питань, поставлених російському уряду, на які йому ще належить відповісти», - резюмував представник Держдепу.

The Hill пише, що ця заява держдепартаменту «швидше за все, ще більше посилить напруженість між США і Росією». До того ж, воно було зроблено в той момент, коли адміністрація Трампа бореться з кібератаками на кілька американських урядових відомств.

«Деякі високопоставлені чиновники призначили винними в них Москву», - йдеться в публікації видання.

Читайте також: Розмова Навального з ФСБ: офіційна Москва поставила діагноз – манія переслідування

Нагадаємо, 21 грудня Навальний заявив, що зумів додзвонитися до співробітника ФСБ Костянтину Кудрявцеву, який причетний до його отруєння Новачком.

Запис розмови він опублікував на своєму YouTube-каналі.

За словами Навального, він представився Кудрявцеву помічником секретаря Радбезу РФ Ніколая Патрушева, завдяки чому зумів домогтися від того свідчень.

Перед цим Bellingcat, The Insider розкрили імена 8 агентів ФСБ, які брали участь в отруєнні Навального. Вони стежили за ним з 2016 року. Російський опозиціонер вже назвав президента Росії Владіміра Путіна замовником його вбивства. Спікер Кремля Дмітрій Пєсков підтвердив, що за Навальним стежать спецслужби.

Ще на цю тему