Раніше рашисти крали на електроніку пралки і холодильники, то тепер крадуть техніку в британських фермерів

17:20 09.06.2023

Смішного мало, бо так ворог добуває дефіцитні компоненти для війни проти України

Британське видання The Telegraph пише, що в сільській місцевості Англії та Уельсу поліція фіксує специфічний сплеск організованої злочинності, напряму пов’язаний з війною РФ проти України. Якщо зазвичай вцілому по Великій Британії крадуть до 70 одиниць дороговартісної сільськогосподарської техніки на місяць, то лише в березні 2023 року вкрали аж 180 одиниць.

Цікаво, що при цьому в британських фермерів крадуть переважно ескаватори і портативні GPS-пристрої для картографування полів та покращення ефективності посівних робіт. А щоб "розвідати", де стоїть така техніка, злочинці постійно моніторять місцеві угіддя із БПЛА, бо місцеві землероби іноді просто лишають свої машини на полях.

Британська поліція вважає, що ці крадіжки відбуваються напряму в інтересах росіян. Мовляв, через санкції Заходу поставки сучасної агротехніки на ринок РФ закриті, тому рашисти вирішуть проблему дефіциту в звичний для себе спосіб. Але далі варто зауважити, що в цій історії організована злочинність в інтересах РФ краде у британців не техніку для обробітку полів, а машини або ж електроніку, яку можна використати у військових цілях.

З приводу ескаваторів, які можна використовувати в інженерних цілях, тут наче й так все ясно. А щодо GPS-пристроїв для картографування тут можна пригадати наступну річ – під час боїв за Бахмут в квітні 2023 року стало відомо, що кожен з командирів "штурмових рот" рашистів для управління діями підлеглих використовує смартфон з "непрофільним" додатком для альпіністів Alpine Quest GPS. На такі телефони й додатки нанесено координати позицій вогневих засобів ЗСУ, і маршрути, за яким окупанти мають йти в атаку, і заодно задачі "сусідніх" підрозділів армії РФ.

Ще на цю тему