У Польщі за контракти з РФ арештували газових менеджерів, їм закидають мільярдний збиток

14:45 26.11.2019

У Польщі затримано трьох колишніх членів правління компанії EuRoPol GAZ, яких звинувачують в укладенні невигідних контрактів на поставку російського газу і "астрономічних збитках" компанії.

Як пише "Європейська правда", про це у вівторок повідомила генеральна прокуратура країни.

Згідно з повідомленням, регіональна прокуратура в Лодзі веде підготовче провадження щодо газових угод, укладених з Російською Федерацією.

У вівторок на вимогу прокуратури затримано колишніх членів правління компанії EuRoPol GAZ - Міхала Ш., Здіслава Й і Мирослава Д., які входили до складу правління з 20 січня 2010 року до 31 грудня 2010 року.

Їх звинувачують у заподіянні "значної шкоди EuRoPol GAZ шляхом зловживання наданими повноваженнями або невиконання обов'язків". Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

EuRoPol GAZ є власником польської частини транзитного газопроводу Ямал-Європа. Вона була створена для надання послуг з транспортування природного газу через Польщу. До складу компанії входили представники Польщі та Росії, при чому полякам і росіянам належало по 48% акцій, а 4% - компанії Gas Trading S.A.

Як заявили у прокуратурі, справа стосується укладення міжурядової угоди у січні 2010 року, невигідної для Польщі і такої, що суперечить законодавству ЄС про постачання російського газу до Польщі.

У цій угоді польська сторона зобов'язалася відмовитися від позову проти "Газпром експорту", ​​спрямованого в Міжнародний комерційний арбітражний суд при промисловій палаті Російської Федерації в Москві. У позові польська сторона вимагала оплати послуг з транспортування газу через Польщу в 2007 році.

Крім того, Польща запевнила "Газпром" у всіх зобов'язаннях з транспортування газу в період з 1 січня 2006 року по 31 грудня 2009 року. Угода містила спільну заяву EuRoPol GAZ і Gazprom Export про відсутність взаємних претензій за період з 1 січня 2006 року до 31 грудня 2009 року.

Прокуратура стверджує, що своїми діями затримані призвели до матеріального збитку компанії EuRoPol GAZ на загальну суму понад 848 млн злотих.

Ще на цю тему