Придністровське врегулювання: Рим приймає переговори у форматі «5+2»

09:37 30.05.2018

Черговий раунд переговорів з Придністровського врегулювання у форматі «5+2» проходить 29 і 30 травня у столиці Італії.

Переговори проходять під головуванням Спецпредставника діючого голови ОБСЄ з Придністровського врегулювання, посла Франко Фраттіні, повідомляє Укрінформ.

Учасники переговорів, офіційна назва яких — «Постійна конференція з політичних питань у рамках переговорного процесу з Придністровського врегулювання у форматі "5+2"», обговорюють хід реалізації досягнутих між Кишиневом і Тирасполем домовленостей у листопаді 2017-го і квітні 2018 років, а також пріоритети подальшого переговорного процесу.

У переговорах у форматі «5+2» беруть участь Молдова і Придністров'я — сторони конфлікту, Україна, ОБСЄ і Росія — посередники, ЄС і США — спостерігачі.

Підсумки Римського раунду переговорів буде підбито в середу, 30 травня, під час прес-конференції.

Як повідомлялося, за останні кілька місяців переговорний процес між Кишиневом і Тирасполем істотно просунувся. Вперше за довгі роки вдалося вирішити питання визнання Кишиневом дипломів про вищу освіту, виданих вишами Придністровського регіону, врегулювати питання про функціонування шкіл з викладанням румунською мовою, розташованих на території невизнаного Придністров'я, а молдавські фермери вперше отримали вільний доступ до своїх сільськогосподарських угідь у Дубоссарському районі на березі Дністра.

Під час останньої зустрічі політичних представників Молдови і невизнаного Придністров'я було вирішено питання про видачу нейтральних автомобільних номерів і техпаспортів для автомобілів, зареєстрованих у Придністров'ї. Це дасть змогу Придністровським автомобілістам мати вільний доступ до міжнародного дорожнього руху.

Нині сторони працюють над відновленням телефонного (мобільного і стаціонарного) зв'язку між двома берегами Дністра, розробляється також документ про зняття бар'єрів для банківської діяльності.

Останній раз переговори з Придністровського врегулювання у форматі «5+2» пройшли наприкінці листопада 2017 року у Відні.

Ще на цю тему