Прокуратура АР Крим та Мінінфраструктури України продовжують встановлювати морські судна-порушники

13:56 12.02.2018

В понеділок, 12 лютого, заступником прокурора АР Крим Олександром Удовиченко проведено чергову робочу зустріч з державним секретарем Міністерства інфраструктури України Андрієм Галущаком щодо протидії незаконним заходам плавзасобів до закритих портів Криму.

Про це повідомляє Прокуратура АР Криму.

Зокрема, в ході зустрічі обговорювалося питання щодо єдиного підходу в обліку плавзасобів (морські судна, які здійснюють перевезення вантажу під прапорами іноземних держав, лоцманські катери, буксири та інші), які здійснюють незаконні заходи до закритих портів Криму та нові шляхи притягнення винних у цьому осіб до відповідальності.

Загалом в держорганах України зареєстровано 665 суден-порушників кримських санкцій. Це майже у два рази більше, ніж зафіксувала BlackSeaNews.

«Справа в тому, що в той реєстр, який веде Адміністрація морських портів України, вносять все те, що (на мій погляд) туди вносити не треба — це плавзасоби, які були захоплені окупантами разом з портами як військові трофеї, а потім "націоналізовані": судна портофлоту — пасажирські, робочі та лоцманські катери, буксіри, плавкрани, портові тендери, бункеровщики, збирачі лляльних вод та сміття і т. ін. Це стосується також флоту Чорноморнафтогазу — це плавучі бурові вишки, плавкрани, судна забезпечення. На мій погляд, вони повинні бути в іншому реєстрі — захопленої власності України. Вони не винні в тому, що їх захопили. Ми таки реєстр робимо.

Крім того, там можна знайти десятки великих приватних яхт, що базувались на момент окупації в Балаклаві, Ялті і т. д, а також приватних прогулянкових катерів. Вони теж не винні і нічого не порушують.

Разом з тим, великі цифри спотворюють реальну картину та створюють враження (після відповідних заголовків в наших ЗМІ, а потім в іноземних), що санкції не діють. Але це неправда. Діють, та діють ще й як!

Ми (як незаперечні піонери такого моніторингу) вже пропонували шановному прокурору АР Крим п. Гюндузу Мамедову, а тепер ще звертаюсь до шановних міністра В. Омеляна і представника Президента в АР Крим, відомого морського експерта проф. Б. Бабіна — треба зібратись всім, хто робить цю роботу та виробити єдиний підхід до методики», — вважає головний редактор BlackSeaNews, Андрій Кліменко.

Ще на цю тему