Літаки, що здійснюють авіаперевезення до окупованого Криму та водночас до країн ЄС, США та ін. - база даних за вересень-листопад 2019 року

09:00 21.12.2019

Ольга КОРБУТ
експерт Моніторингової групи «Майдану закордонних справ», BSNews та «Інституту чорноморських стратегічних досліджень»

Літак авіакомпанії S7 Airlines. Фото: архів ngs.ru

Моніторингова група «Інституту чорноморських стратегічних досліджень», BlackSeaNews і «Майдану закордонних справ» підвела підсумки незаконних польотів російських авіакомпаній до окупованого Криму у вересні-листопаді 2019 року.

Із липня 2014 року Моніторингова група «Інституту чорноморських стратегічних досліджень», «Майдану закордонних справ» та BlackSeaNews щоденно відслідковує рух у повітряному просторі над окупованим Росією Кримським півостровом.

Згідно з Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН про територіальну цілісність України №68/262 від 27 березня 2014 року повітряний простір над Кримом закритий для руху повітряних суден у зв'язку з окупацією півострова Росією та неможливістю України забезпечувати безпеку у небі над АР Крим. Однак від початку анексії російські авіакомпанії встановили незаконне регулярне авіаційне сполучення з єдиним діючим в Криму аеропортом Сімферополя, щоденно порушуючи повітряний простір і державний кордон України на тимчасово окупованій території.

Щоденний моніторинг дозволяє відслідковувати динаміку авіаперевезень за аналогічний період часу за всі роки окупації. Для порівняння, найбільше рейсів до аеропорту Сімферополя було здійнено у 2015 році, тоді як 2016-2017 роки демонстрували певний спад. У 2019 році кількість авіаперевезень до та з окупованого півострова скоротилася до рівня 2017 року. Листопад 2019 року був найнижчим за чисельністю авіарейсів порівняно за аналогічний період усіх років анексії.

Динаміка польотів до окупованого Сімферополя за місяцями, відображена на графіку нижче, виглядає так (в обидві сторони):

2014 р. - 3700 рейсів у вересні, 2110 у жовтні, 1894 в листопаді. 

2015 р. - 5292 у вересні, 2890 у жовтні, 2048 у листопаді.

2016 р. - 4926 у вересні, 2624 у жовтні, 1398 у листопаді.

2017 р. - 4524 у вересні, 2226 у жовтні, 1424 у листопаді.

2018 р. - 4380 у вересні, 2388 у жовтні, 1610 у листопаді.

2019 р. - 4478 у вересні, 2224 у жовтні, 1390 у листопаді.

Динаміка кількості рейсів до окупованого Криму
у вересні-листопаді 2014-2019 рр. (в обидві сторони)

За результатами моніторингу відомо, що ті повітряні судна, які виконують регулярні рейси до окупованого Криму, також здійснюють пасажирські перевезення до європейських країн, які засуджують анексію півстрова Росією. База бортів постійно оновлюється і доповнюється.

Деталі цих авіарейсів регулярно спрямовуються до українських та міжнародних офіційних інституцій, що здатні впливати на прийняття рішень щодо розширення санкцій проти Росії у сфері авіаперевезень. Ми вважаємо, що повітряні судна, які зафіксовані під час порушення повітряного простору України над окупованою АРК та здійснення рейсів до/з аеропорту Сімферополя, не можуть обслуговуватися в аеропортах Європейського Союзу, США та інших країн, що засуджують анексію українського півострова. Також закликаємо виробників запчастин до більшості цих повітряних суден (Boeing та Airbus) відмовляти в технічному обслуговуванні авіакомпаній, яким належать літаки-порушники українського законодавства та міжнародних санкцій.

Цю базу даних також буде передано до посольств зазначених у таблиці країн та інших офіційних інституцій для подальшого складання «Чорного списку повітряних суден» для унеможливлення їх обслуговування в аеропортах країн, що публічно визнали анексію Криму Росією незаконною.

У таблиці наведені деталі рейсів літаків російських авіакомпаній, що регулярно здійснюють перевезення до аеропорту Сімферополя, а також до аеропортів країн, що публічно засуджують анексію АРК Росією:

Читати далі...

***

Своїми польотами до Криму ці авіакомпанії й екіпажі літаків порушили статтю 332-1 Кримінального кодексу України:

"Стаття 332-1. Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї

1. Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією транспортних засобів.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, - караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією транспортних засобів.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією транспортних засобів"...

Редакція BSNews, «Інститут чорноморських стратегічних досліджень» і Майдан закордонних справ (Київ) звертає увагу правоохоронних органів на необхідність реагування на факти порушення правового режиму окупованої території:

«Інститут чорноморських стратегічних досліджень», BSNews і «Майдан закордонних справ» внесли ці авіакомпанії та відповідні літаки до «чорного списку» порушників режиму тимчасово окупованої території України.

Це означає, що ми здійснюємо посилений моніторинг щодо цих авіакомпаній і конкретних повітряних суден, та інші дії за адміністративними, дипломатичними, авіаційними і правовими каналами. Звертаємо увагу, що, як і з питань аналогічних порушень з боку морських суден, ці дії мають дуже хороші перспективи.

Ми запрошуємо читачів BSNews брати активну участь у проекті «Чорний список» не лише у сфері морського, а й авіаційного транспорту.

Зокрема, ми просимо волонтерів продовжувати здійснювати детальний облік бортових номерів конкретних авіалайнерів для подальшого спрямування їх до Міжнародної організації повітряного транспорту ООН (ICAO) з метою заборони не лише авіакомпаніям, а й цим конкретним повітряним суднам на здійснення польотів до аеропортів цивілізованих країн.

* * *

Моніторинг порушень міжнародних санкцій до РФ та правового режиму на тимчасово окупованій території Криму здійснюється за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». Позиція Міжнародного фонду «Відродження» може не співпадати з думкою авторів

Ще на цю тему