UA EN

Болгарія готує судовий позов проти російського Газпрому

13:00 08.06.2023


Міністерство енергетики Болгарії готує арбітражний позов проти російської державної газової компанії "Газпром" за призупинення постачання газу у квітні 2022 року після відмови Болгарії платити у російських рублях.

Про це заявив ексочільник болгарського Міненерго Россен Христов, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Болгарія та Польща стали першими країнами-членами ЄС, які постраждали від припинення поставок російського газу після того, як відмовилися від вимоги Москви платити за блакитне паливо в рублях. Ця вимога стала порушенням контрактів, які визначали оплату в доларах.

Про підготовку арбітражного позову стало відомо за кілька годин до того, як болгарський уряд замінив новий проєвропейський кабінет.

За останні десять місяців тимчасовий уряд проросійського президента Румена Радева виявляв публічну пасивність у питанні отримання компенсації за призупинення постачання російського газу, що завдало серйозної шкоди болгарській економіці та призвело до зростання інфляції.

Спочатку уряд Радева намагався вести переговори про відновлення поставок.

У зв'язку з прозахідним профілем нового уряду є сподівання, що він виявить набагато більшу активність і доведе фінансові претензії Болгарії до "Газпрому" до арбітражного процесу.

За словами Христова, він намагався відновити контакти з "Газпромом" і просив поновити постачання газу, але російська компанія відмовилася дати чітку відповідь.

У відповідь на запит видання у березні 2023 року адміністрація Христова повідомила, що рішення про подання арбітражного позову проти "Газпрому" не ухвалювали, і жодних кроків щодо підготовки арбітражного позову не робили.
 

Ще на цю тему