UA EN

Рекордне падіння ліри: імам мечеті Айя-Софія закликав скасувати ключову ставку, яку запровадив Ердоган

16:41 23.03.2021

Імам мечеті Айя-Софія в Стамбулі Мехмет Бойнукалин виступив за зниження процентної ставки і повне її скасування. Таку заяву він зробив на фоні різкого падіння курсу турецької ліри, спровокованого несподіваною зміною президентом Туреччини глави Центробанку країни.

Пропозицію імам пояснив вимогами ісламу, що забороняє давати гроші у зростання, передає УНН з посиланням на його Twitter.

«Зниження процентної ставки і, нарешті, її повне скасування — вимога як ісламу, так і розуму, — написав він у своєму Twitter. — У країнах з сильною економікою процентні ставки складають від 0 до 1%».

Турецька ліра впала після несподіваної відставки глави центрального банку країни в п’ятницю, 20 березня. У понеділок, 22 березня, падіння курсу ліри до долара перевищувало 15%. За даними Reuters, в ході торгів турецька валюта дешевшала до 8,485 ліри за долар. У п’ятницю, 19 березня, курс знаходився на рівні 7,2185. Внутрішньоденне падіння курсу валюти стало найбільшим з серпня 2018 року, підрахував Bloomberg. До кінця понеділка валюта відіграла частину втрат по відношенню до долара і закрилася зниженням на 7,5%.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звільнив главу ЦБ Наджи Агбала через два дні після того, як регулятор підвищив ключову ставку з 17% до 19%. У центробанку Туреччини заявили, що жорстка грошово-кредитна політика буде зберігатися до тих пір, поки інфляцію, яка досягла в країні 15,6%, не вдасться взяти під контроль. Президент Туреччини неодноразово виступав проти підвищення ставок.

У чому різниця банкінгу в ісламських країнах

Наджи Агбал пропрацював на посаді глави ЦБ Туреччини чотири місяці. За останні два роки у відставку були відправлені три керівника центробанку країни. На місце глави ЦБ Туреччини Реджеп Ердоган призначив професора банківської справи Сахапа Кавціоглу, який підтримує його позицію.

Одним із принципів організації ісламських фінансів є відмова від отримання доходу у вигляді відсотка по депозитах і боргам. Зокрема, ісламський банкінг виключає видачу позик під відсотки. Крім того, заборонені угоди з невизначеністю, інвестиції в виробництво алкоголю і тютюну, переробку і продаж свинини, а також азартні ігри.

Замість видачі кредитів під відсоток в мусульманських країнах використовують механізми партнерства і розділу доходу від спільного бізнесу або використання майна. Наприклад, емітенти розміщують ісламські облігації (сукук), які дають негарантований дохід з прибутку фінансованого бізнесу.