У Румунії інтегрували під БПЛА мінометні міни / Фото

19:00 29.05.2024

Румунський оборонний комплекс розробив сімейство боєприпасів із мінометних мін для скидів із безпілотника.

Компанія Carfil, дочірня компанія холдингу ROMARM представила боєприпаси на виставці Black Sea Defense and Aerospace, пише Мілітарний.

Боєприпаси для дронів розроблені на основі існуючої лінійки мінометних мін ROMARM калібру 60, 81, 82 і 120 мм.

Вони включають стабілізуючі оперення, виготовлені з полімерів для зменшення їх ваги та різні підривники.

Вага варіантів цих боєприпасів, що скидаються з дронів, не була зазначена компанією Carfil.

У брошурі ROMARM зазначена вага приблизно 1,5 кг для стандартної 60-мм міни, 3,1 кг для стандартних 81-мм і 82-мм мін та 15 кг для штатної 120-мм міни.

Компанія Carfil також розробила для дронів стійку для перенесення своїх боєприпасів на основі перероблених мінометних мін. Ця стійка призначена для кріплення як корисне навантаження для безпілотних літальних апаратів.

Представники компанії розповіли, що 60-мм версія цього сімейства боєприпасів була скинута при випробуваннях з висоти 100 м у 2023 році.

В Україні також розробляли безпілотники, які здатні застосовувати мінометні міни. У 2022 році у Сумській області військові показали безпілотники, які здатні нести до шести мін.

Ударні безпілотники для мін та РПГ українських сил на Сумщині. Вересень, 2022. Україна. Фото: Оперативно-тактичне угруповання «Суми»

Продемонстровані літальні апарати були оснащені системою скидання саморобних боєприпасів та 82-мм мін. Також деякі моделі здатні оснащуватися парою вертикально встановлених реактивних протитанкових гранатометів.