Учаснику «Самооборони Криму» повідомили про підозру - допомагав росіянам захопити півострів

15:20 29.05.2024

Т.з. заступник командира "4 роти" незаконного збройного формування "Самооборона Криму" підозрюється у допомозі російським загарбникам захопити півострів. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"За процесуального керівництва прокуратури автономії повідомили про підозру заступнику командира «4 роти» незаконного збройного формування "Самооборона Криму", який допомагав РФ окуповувати півострів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що його дії кваліфіковано як: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110 КК України), державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України), участь у діяльності не передбаченого законом збройного формування (ч. 2 ст. 260 КК України) та виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України Російською Федерацією, з використанням медіа (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Прокуратурою встановлено, що у лютому 2014 року громадянин України вступив до НЗФ "Самооборона Криму", обійнявши посаду заступника командира "4 роти". До його обов’язків входило командування підлеглими бійцями та виконання вказівок керівництва роти.

Зокрема, 26 лютого 2014 року разом з іншими "самооборонівцями" він допомагав силовим структурам РФ у розгоні проукраїнськи налаштованих громадян на мітингу на підтримку територіальної цілісності і недоторканості України та у захопленні будівлі Верховної Ради АР Крим.

У подальшому, 28 лютого 2014 року, підозрюваний брав участь у захопленні Міжнародного аеропорту "Сімферополь" імені Султана Амет-Хана, а також здійснював агітацію серед жителів півострова щодо підтримки незаконного "референдуму" про приєднання території АР Крим до складу РФ.

Крім того, у березні 2023 року підозрюваний публічно виступив в ефірі "Радіо Крим", що входить до пропагандистського медіахолдингу "ТРК «Крим", де виправдовував окупацію та підтримував збройну агресію РФ на території України.

За заслуги перед окупантами підозрюваний нагороджений медаллю "За защиту Крыма".

За вказані дії підозрюваному загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, додали у прокуратурі.
 

Ще на цю тему