Путін «поклав око» на важливий балтійський острів – міністр оборони Швеції

08:20 23.05.2024

Російський лідер Владімір Путін поклав око на шведський острів Готланд.

Про це попередив міністр оборони Швеції Мікаель Бюден, пише ZN.UA з посиланням на Politico.

Готланд, найбільший острів Швеції, стратегічно розташований посеред Балтійського моря — між Стокгольмом і російським ексклавом Калінінград. Вчора 21 травня Міністерство оборони Росії оголосило про план розширення територіальних вод країни в Балтійському морі поблизу морського кордону з Литвою та Фінляндією, що викликало занепокоєння міжнародної спільноти.

"Я впевнений, що Путін навіть поклав обидва ока на Готланд. Мета Путіна — отримати контроль над Балтійським морем", — заявив Бюден.

Він вважає, що якщо Росія візьме під контроль і перекриє Балтійське море, це матиме величезний вплив життя у Швеції та всіх інших країнах, що межують з Балтійським морем.

"Ми не можемо цього допустити. Балтійське море не повинно стати ігровим майданчиком Путіна, де він залякує членів НАТО", — додав міністр оборони Швеції.

Після демілітаризації у 2005 році Швеція знову ввела постійні війська на Готланд у 2016 році, після анексії Росією Криму в 2014 році. У березні Швеція також стала членом НАТО, що означає, що на неї поширюється стаття 5 Альянсу, яка гарантує, що всі інші члени Альянсу стануть на захист один одного, якщо на них нападуть.

"Якщо Путін захопить Готланд, він зможе загрожувати країнам НАТО з моря. Це був би кінець миру і стабільності в Північному і Балтійському регіонах", — вважає Бюден.

Нагадаємо, що газета Financial Times зазначала, що Швеція покращить оборону острова Готланд на тлі загрози з боку Росії. Прем'єр-міністра Швеції Ульф Крістерссон заявив, що зміцнення Готланду буде одним з перших питань, які обговорюватимуться з партнерами по НАТО.
 

Ще на цю тему