Литва побоюється нападу з боку Білорусі – The Times

16:00 09.05.2024

Литва готується до можливої ескалації напруженості у відносинах із сусідньою Білоруссю, найбільшим союзником Росії в Європі.

Хоча у Білорусі немає реальних причин нападати на Литву, безпосередньо або за допомогою гібридної війни, її дії майже напевно координуються Росією, заявив міністр закордонних справ країни Габріелюс Ландсбергіс, повідомляє ZN.UA з посиланням на The Times.

Минулого місяця Білорусь звинуватила Литву в тому, що вона намагається атакувати її столицю Мінськ за допомогою бойових безпілотників, що було відкинуто як абсурдне твердження. Звинувачення пролунало невдовзі після того, як Лукашенка, білоруський диктатор, відкрито обговорив потенційну атаку на Сувальський коридор, клаптик території на польсько-литовському кордоні, який аналітики називають "ахіллесовою п'ятою" НАТО.

"Ми чуємо подібні речі майже щотижня. І я не думаю, що це збіг, що це відбувається зараз", — сказав Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви, в інтерв'ю The Times в середу 8 травня.

Ландсбергіс додав, що хоча у Білорусі немає реальних причин нападати на Литву, безпосередньо або за допомогою гібридної війни, її дії майже напевно координуються Росією. Окрім загрози прямого військового вторгнення, Ландсбергіс зазначив, що Литва вже бореться з гібридною війною Кремля.

"Вони можуть використати це для якоїсь ескалації. Я думаю, що тут досить високий рівень координації. У цьому випадку Мінськ, напевно, буде працювати як продовження Москви. Ескалація не в їхніх інтересах, але вони можуть бути змушені робити певні речі", — вважає він.
 

Ще на цю тему