Фінляндія вже спрямувала на підтримку України майже €3 мільярди

12:40 09.05.2024

Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що його країна виділила на підтримку України вже майже 3 млрд євро.

Про це він сказав у Берліні під час виголошення спільної заяви з канцлером ФРН Олафом Шольцем, повідомляє Укрінформ.

«Фінляндія надала Україні підтримку майже на 3 мільярди євро, у тому числі 2 мільярди євро пішли на оборонне обладнання та 1 мільярд євро - на розвиток», - поінформував Стубб.

Він підтвердив намір взяти участь у Глобальному саміті миру, який відбудеться Швейцарії. «Звичайно, я сам там буду», - сказав глава Фінляндії.

Шольц своєю чергою подякував Фінляндії за рішення щодо подальшого пакета підтримки України. «Нам усім зрозуміло: треба готуватися до того, що ця війна триватиме довше, ніж хотілося б. Тому ми разом підтримуємо Україну стільки, скільки буде потрібно», - заявив канцлер.

Стубб також провів переговори з федеральним президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Він зазначив, що найближчі місяці будуть дуже важливими в допомозі України. «Ми всі маємо робити більше», - підкреслив Стубб.

Штайнмаєр підкреслив, що Німеччина та Фінляндія разом допомагають Україні протистояти агресору, зокрема, участю в чеській ініціативі із закупівлі боєприпасів. За його словами, частка Німеччині в цій ініціативі сягає 40%.

Президент ФРН зазначив, що приєднання Фінляндії до НАТО посилює безпеку їх обох. Фінляндія завжди була свідома ризиків сусідства з такою непрогнозованою та небезпечною державою як Росія, кордон з якою простягається на 1340 км, зауважив Штайнмаєр і додав, що Путін не демонструє жодних намірів змінити свою агресивну поведінку.

Обидва президенти також вказали на необхідність посилити протидію російським гібридним загрозам, кібератакам, кампаніям з дезінформації тощо.
 

Ще на цю тему