Глава МЗС Молдови пояснив, чому країна "обережна" із санкціями проти РФ

17:40 18.04.2024

Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой заявив, що його країна не наважується приєднатися до всіх санкцій ЄС проти Росії, щоб не викликати "певну негативну реакцію" з боку Москви.

Як повідомляє "Європейська правда", про це міністр заявив в інтерв'ю Europa Libera.

За його словами, "існують певні труднощі" стосовно можливого запровадження Молдовою санкцій проти РФ.

"Враховуючи історичні відносини, які ми маємо (з Російською Федерацією), і присутність наших громадян (там), і торговельні відносини, ми повинні проявляти певну обережність у цьому процесі", – сказав Попшой.

Він визнає, що ухвалення європейських санкцій проти Росії тягне за собою витрати для "економічних інтересів Республіки Молдова".

Уряд Молдови в цілому приєднався до індивідуальних санкцій ЄС проти російських фізичних та юридичних осіб, але уникає приєднання до економічних санкцій в енергетичній та фінансовій сферах.

Відповідаючи на запитання, чи повинна Молдова мати хороші зовнішні відносини як з Росією, так і з ЄС, Попшой сказав, що російську агресію проти України і, в гібридній формі, проти Молдови "не можна ігнорувати", а "сидіти на двох стільцях зазвичай незручно".

Як відомо, російська пропаганда в особі МЗС не раз звинувачувала Молдову в нібито відмові від нейтралітету та втручанні у війну в Україні. 

Ще на цю тему