У Фінляндії заявили про загрозу від танкерів із російською нафтою

21:00 12.04.2024

У Балтійському морі зростає загроза масштабного розливу нафти через те, що росія розгорнула флот із сотень танкерів для продажу нафти в обхід санкцій.

Як інформує видання USM про це повідомив очільник відділу морської безпеки Прикордонної служби Фінляндії Мікко Сімола, пише Deutsche Welle.

Так, через Фінську затоку щотижнево проходять 70 суден старого зразка зі 100 тисячами тонн сирої нафти. Кількість рейсів збільшилась після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

За даними фінської прикордонної служби, танкери курсують під прапорами Камеруну, Габону, Джибуті, Палау чи Белізу.

«Прикордонники кажуть, що раніше таких суден ніколи не було. Ці держави, певно, не ознайомленні з плаванням у льодових умовах північних країн, що підвищує ризик «нафтової чуми» — масштабної екологічної катастрофи, спричиненої розливом нафти», — йдеться у матеріалі.

Експерти підкреслюють, що старі судна без чіткої приналежності до певної держави та страховки дозволяють росії експортувати нафту в значних масштабах, попри санкції.

Як раніше повідомляв USM, у березні турецький оператор 44 великих суден потрапив під санкції Великої Британії за незаконне перевезення російської нафти.

Ще на цю тему