Молдова призупинила дію Договору про звичайні збройні сили в Європі

20:00 12.04.2024

Парламент Молдови на засіданні у п’ятницю 12квітня у другому читанні схвалив призупинення дії Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).

За це рішення проголосували 53 депутати молдовського парламенту, повідомляє Укрінформ з посиланням NewsMaker.

В інформаційній записці до документа йдеться, що необхідність призупинення дії цього договору обумовлена двома причинами. Зокрема, у 2023 році Росія офіційно вийшла з договору, не виконавши зобов'язання щодо виведення своїх військ з Молдови та Грузії. Іншою причиною призупинення дії договору є військова агресія Росії проти України, яка також є учасницею договору.

Як повідомляв Укрінформ, 7 листопада 2023 року країна-агресорка Росія остаточно вийшла з іще однієї міжнародної угоди про обмеження озброєнь, цього разу попрощавшись із Договором про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). У відповідь держави-члени НАТО оголосили про намір призупинити дію Договору "на стільки часу, скільки це буде необхідно".


ДЗЗСЄ, укладений в останні роки Холодної війни, встановлював обмеження на ключові категорії звичайної військової техніки в Європі (від Атлантики до Уралу), і передбачав знищення надлишкової зброї. Договір пропонував рівні обмеження для двох "груп держав-учасниць" НАТО і Варшавського договору.

У березні цього року президент Польщі Анджей Дуда підписав закон про призупинення участі країни у Договорі про звичайні збройні сили в Європі.

Ще на цю тему