Україна погодила з Чорногорією "транспортний безвіз" для вантажних перевезень

17:20 12.04.2024

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України погодило "транспортний безвіз" для вантажних перевезень з Міністерством транспорту та морських справ Чорногорії, яка не є членом Євросоюзу.

Як пише "Європейська правда", про це повідомило посольство України в Чорногорії.

Сторони домовилися про лібералізацію всіх вантажних перевезень між країнами з 1 червня 2024 року.

Під час проведення перемовин сторони також порушили питання можливості безпаритетного виконання пасажирських перевезень українськими компаніями, зазначили в посольстві.

"Наразі сторони погодили, що у разі, якщо чорногорський перевізник відмовляється виконувати маршрут, то українська компанія може обслуговувати цей маршрут самостійно", – йдеться в повідомленні.

Раніше ЗМІ повідомляли, що в Єврокомісії нібито обговорюють запровадження додаткових заходів контролю для українських перевізників, які в’їздять на територію Польщі, у рамках можливих змін до угоди про "транспортний безвіз".

5 березня Єврокомісія вже оприлюднила пропозицію продовжити Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом з Україною – також із внесенням туди певних змін, які мали б заспокоїти європейських (насамперед польських) перевізників.

Над можливими змінами працюють у департаменті політики у сфері дорожнього транспорту, а також у наступні тижні має бути створена робоча група Ради ЄС.

Ще на цю тему