Угорщина передала Польщі право головувати в ініціативі Тримор’я наступного року

16:20 12.04.2024

Будапешт передав Варшаві право очолити у 2025 році Ініціативу трьох морів і провести у себе саміт Тримор’я.

Про це президент Польщі Анджей Дуда заявив у четвер у Вільнюсі на пресконференції за підсумками саміту Тримор’я, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава польської держави зазначив, що в наступному році Польща головуватиме у Тримор’ї і буде господарем саміту Ініціативи. Він подякував за це президенту Угорщини Тамашу Шуйоку, які відмовився від черги Будапешта на проведення саміту в наступному році і передав його Варшаві.

Дуда зазначив, що це був жест у його бік, оскільки 2025 рік буде останнім роком його президентства, завершенням терміну його другої каденції.

Президент РП підкреслив, що це буде певним чином підсумок того, що вдалося зробити у межах ініціативи Тримор’я за останні десять років.

“Я весь час вірю, Володимире, що ти зможеш приїхати у костюмі на цей саміт, вже як президент країни, яка не перебуває у стані війни, а президент країни, яка відновила стабільність і повернула мир”,- зазначив Дуда, звертвючись до Президента України Володимира Зеленського.

Він побажав українському народові миру, наголосивши, що він наступить тоді, коли союзники зміцнюватимуть свої військові можливості.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський закликав учасників саміту Ініціативи трьох морів посилити протидію Росії.

Ініціатива трьох морів, також відома як Ініціатива Балтійського, Адріатичного, Чорного морів, або просто Тримор'я — міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об'єднує 12 країн Європейського Союзу, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів. Ініціатива спрямована на створення регіонального діалогу з різних питань. У червні 2022 року Україна отримала статус партнера-учасника ІТМ, де-факто ставши учасницею цієї ініціативи.

Ще на цю тему