Російський «Новатек» згортає проєкт «Арктик СПГ-2»у Сибіру через західні санкції – Reuters

09:00 05.04.2024

Російська компанія "Новатек" змушена згорнути свій амбітний проєкт "Арктик СПГ-2", після того як західні санкції обмежили їй доступ до танкерів льодового класу, натомість вона зосередиться на розвитку свого проєкту в порту Мурманськ.

Про це пише Reuters із посиланням на джерела в галузі, пише Економічна правда.

"Росія зосередилася на розвитку глобальних продажів морського СПГ, щоб компенсувати падіння експорту трубопровідного газу до Європи, який впав до пострадянського мінімуму на тлі серйозного розриву із Заходом через війну РФ в Україні", - пише агентство.

Можливе згортання будівництва заводу "Арктик СПГ 2" на півострові Гыдан ускладнить досягнення мети Москви - збільшити свою частку на світовому ринку СПГ до п'ятої частини до 2030-2035 років з близько 8% на даний момент.

Проєкт мав стати найбільшим подібним заводом у Росії з кінцевою продуктивністю 19,8 млн т СПГ на рік та 1,6 млн т стабільного газового конденсату на рік на трьох лініях.

"Новатек" не відповіла на запит Reuters прокоментувати свої плани.

Компанія почала виробництво скрапленого природного газу (СПГ) на першій лінії "Арктик СПГ 2" в грудні, але відстала від графіка поставок перших вантажів переохолодженого газу з проєкту на тлі дефіциту газовозів льодового класу.

Джерела агентства повідомляють, що перетворення метану в рідину при температурі мінус 163 градуси за Цельсієм на заводі наразі призупинено.

Друга і третя лінії повинні були розпочати роботу в 2024 і 2026 роках відповідно. Але натомість компанія вирішила сконцентруватися на розвитку Мурманського заводу СПГ, про який "Новатек" оголосив у червні минулого року.

Планується, що проєкт "Мурманськ СПГ" буде навіть більшим, ніж "Арктик СПГ-2", з кінцевою продуктивністю 20,4 млн т на рік. Планується, що виробництво перших двох ліній буде запущено до кінця 2027-го, а запуск останньої лінії заплановано на 2029 рік.

Однією з переваг Мурманського проєкту в порівнянні з "Арктик СПГ 2" буде його доступ до незамерзаючого порту в Баренцевому морі.

"Вся увага зараз прикута до Мурманська, танкери льодового класу там не потрібні", - сказало джерело.

Нагадаємо, найбільший російський виробник скрапленого природного газу (СПГ, LNG) – компанія "Новатек" – призупинили роботу свого найновішого заводу Arctic LNG 2 через санкції та нестачу LNG-танкерів.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему