Санкції США перешкоджають російським зусиллям з ремонту НПЗ

14:40 04.04.2024

Російські нафтові компанії переживають труднощі з ремонтом нафтопереробних заводів через західні санкції, а їхні проблеми можуть посилитися через атаки українських безпілотників.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться в матеріалі Reuters.

Коли 4 січня інженери російської нафтової компанії "Лукойл" виявили поломку турбіни на своєму найбільшому нафтопереробному заводі, вони швидко зрозуміли, що проблема далеко не тривіальна, йдеться у матеріалі.

Існувала лише одна компанія, яка знала, як відремонтувати установку для виробництва бензину на НПЗ "Лукойл-Нижегороднефтеоргсинтез" (НОРСИ), розташованому на річці Волга. Проблема полягала в тому, що ця компанія була американською, згідно з п'ятьма джерелами, знайомими з інцидентом.

Фірма, яка займається нафтовим машинобудуванням і входить до складу транснаціонального концерну UOP, вийшла з Росії після її повномасштабного вторгнення в Україну.

У Держдепі США відповіли, як ставляться до ударів України по російських НПЗ
"Вони (інженери) кинулися шукати запчастини, але нічого не змогли знайти. Потім вся установка просто зупинилася", – повідомило джерело, близьке до "Лукойл".

Чотири інші джерела повідомили, що установка каталітичного крекінгу, яку використовують для перетворення важких вуглеводнів на бензин, не працює з січня, і було незрозуміло, коли її можна буде відремонтувати через брак досвіду в Росії. Установка КК-1 – одна з двох установок каталітичного крекінгу на заводі.

В результаті НПЗ НОРСИ – четвертий за величиною в Росії – скоротив виробництво бензину на 40%, за словами двох джерел. "Лукойл" не відповів на запити про коментарі для цієї статті.

Нафтопереробний завод "Лукойл" є прикладом ширших проблем в енергетичному секторі Росії, де деякі нафтові компанії намагаються відремонтувати свої заводи, побудовані за допомогою американських і європейських інжинірингових компаній, в умовах західних санкцій.

Труднощі посилилися через атаки українських безпілотників, які завдали ударів по щонайменше дюжині російських нафтопереробних заводів цього року, кажуть джерела в галузі. За підрахунками Reuters, ці атаки змусили російські НПЗ закрити близько 14% потужностей у першому кварталі.

"Якщо потік безпілотників продовжуватиметься такими темпами, а російська протиповітряна оборона не покращиться, Україна зможе скоротити російські нафтопереробні потужності швидше, ніж російські фірми зможуть їх відремонтувати", – сказав Сергєй Вакуленко, експерт з енергетичної галузі Росії та науковий співробітник-нерезидент Фонду Карнегі за міжнародний мир, аналітичного центру з міжнародних відносин.

Теми:

Ще на цю тему