Морський експорт нафти з РФ зріс до найбільшого рівня в 2024 році

18:40 03.04.2024

Морські відправки нафти з Росії підскочили в останній тиждень березня до 3,74 млн барелів на день - найвищого рівня від початку 2024 року.

Як пише ЦТС з посиланням на Enkorr, зростання експорту нафти з рф минулого тижня відбулося на тлі ослаблення сильного вітру, який протягом останніх тижнів неодноразово перешкоджав завантаженню в головному тихоокеанському порту Росії.

Згідно з даними відстеження руху танкерів, зібраними Bloomberg, показники постачань досягли найвищого рівня з початку листопада у період до 31 березня.

Зростання постачань допомогло збільшити надходження країни-агресора від нафти, незважаючи на програму санкцій, спрямовану на обмеження можливості кремля фінансувати розв'язану ним повномасштабну війну в Україні. Валова вартість експорту сирої нафти зросла до п’ятимісячного максимуму на рівні 1,9 млрд дол. за сім днів до 31 березня з показника в 1,75 млрд дол. за період до 24 березня. Середній чотиритижневий дохід також зріс приблизно на 110 млн дол. до 1,74 млрд дол. на тиждень.

Більшу частину запасів російської сирої нафти Sokol, які накопичилися після того, як індійські нафтопереробники відхилили її, зараз вивантажено. Близько 9,1 млн барелів, половина від загального обсягу, було постачено на нафтопереробні заводи (НПЗ) в Китаї. Ще 7 млн барелів повертаються в Індію, хоча майже половина з них усе ще на танкерах, які стоять на якорі в індійських портах. Один вантаж було доставлено у Пакистан.

Раніше експерти зазначали, що на тлі українських ударів по НПЗ росія, імовірне, почне експортувати більше сирої нафти, щоб компенсувати втрати від зниження експортних відправок бензину.
 

Ще на цю тему