Екссуддя Джанкойського міськрайонного суду Криму засуджена до 12 років ув’язнення за держзраду

13:40 03.04.2024

Деснянський районний суд Києва оголосив вирок колишній судді Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим, яка після початку окупації Криму Росією, зрадила присязі та перейшла на службу до незаконно створеного окупантами судового органу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

За даними ЦЖР засуджена – Старова Наталія Анатоліївна, яка обімала посаду судді в Джанкойському міськрайонному суді Криму з 13 травня 2009 року, але навесні 2014 року зрадила присязі.

Указом президента Російської Федерації №786 від 19 грудня 2014 року вона була призначена на посаду заступника голови суду незаконно утвореного так званого «Джанкойского районного суда Республики Крым».

Суд кваліфікував дії колишньої української судді Наталії Старової за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України, як умисне діяння, вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України, що полягало в наданні іноземній державі та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Суд призначив їй покарання у виді 12 (дванадцяти) років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

  • Прокуратура АР Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього судді Апеляційного суду АР Крим Ігоря Радіонова, який після окупації півострова зрадив присязі, перейшов на службу до Росії та обійняв посаду голови окупаційного «Верховного суду Республіки Крим».
  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.

Ще на цю тему