СБУ затримала у Києві бізнесмена, який постачав росіянам будматеріали для «зубів дракона»

20:20 01.04.2024

Служба безпеки України затримала у Києві бізнесмена, який постачав до Росії будівельні матеріали для зведення укріплених районів на тимчасово захоплених територіях.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Затриманим є власник декількох підприємств із тимчасово захопленого Бердянська Запорізької області.

Встановлено, що після захоплення міста військами РФ фігурант почав співпрацювати із загарбниками. Зокрема, він постачав російським компаніям пісок, щебінь і цемент для будівництва фортифікаційних споруд на південному фронті.

Ідеться насамперед про масове виробництво протитанкових залізобетонних конструкцій, більш відомих як «зуби дракона».

Пізніше зловмисник виїхав до Києва, звідки продовжив керувати незаконним бізнесом у тимчасово захопленій частині Запорізької області. Для цього він залишив там повний склад свого топменеджменту й налагодив із ними дистанційний режим комунікації.

Саме за вказівкою фігуранта його підлеглі в Бердянську «перереєстрували» підконтрольні місцеві підприємства за російським «законодавством», після чого почали регулярно поповнювати бюджет РФ, сплачуючи до нього «податки».

Під час обшуку у столичному помешканні затриманого правоохоронці виявили документи й інші речові докази злочинної діяльності на користь Росії.

Зловмиснику оголосили підозру за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України – провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора.
 

Ще на цю тему