Влада Румунії досі не виділила коштів для українських біженців

16:00 01.04.2024

Влада Румунії поки що не виділила жодної фінансової допомоги для українських біженців у 2024 році.

Про це повідомила румунська Генеральна інспекція з надзвичайних ситуацій (IGSU), пише БізнесЦензор з посиланням на Euractiv.

За її даними, українські біженці отримали певну фінансову підтримку в лютому, але це були прострочені з кінця 2023 року виплати.

Щодо витрат за січень і лютий 2024 року IGSU повідомила, що "були зроблені кроки з вищими структурами для виділення необхідних коштів після отримання запитів від місцевих органів державної влади".

Однак в IGSU повідомили, що не може оцінити, коли вона отримає необхідні суми.

Допомога українським біженцям також була затримана минулого року через дефіцит бюджету, що призвело до протестів кількох десятків українських біженців перед Міністерством фінансів у листопаді 2023 року.

До квітня 2023 року допомога надавалася через програму "50/20", яка виділяла 50 леїв (10 євро) на проживання та 20 леїв на щоденне харчування. Ці гроші не надавали безпосередньо біженцям, а перераховували румунським приймаючим сторонам.

Із травня 2023 року уряд зменшив допомогу до 750 леїв (150 євро) на місяць для окремих осіб і 2 000 леїв (402 євро) на місяць для сімей, з додатковими 600 леями (120 євро) на людину на витрати на харчування.

Дорослі повинні були бути зареєстровані в окружних агентствах зайнятості, муніципалітеті Бухареста або мати роботу в Румунії, а діти повинні були ходити до школи, щоб отримати право на допомогу.

За останніми даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, станом на лютий 2024 року в Румунії перебувало понад 78 тисяч українців.

На рівні ЄС Румунія посідає восьме місце за кількістю українських біженців.
 

Ще на цю тему