Аудитори уряду США оприлюднили звіти про допомогу Україні

17:30 30.03.2024

Управління звітності уряду США (U.S. GAO), яке відповідає за внутрішній аудит уряду, оприлюднило перші два звіти у серії відповідей на запити Конгресу щодо спрямування $113 млрд у відповідь на наслідки російської війни.

Як пише "Голос Америки", перші звіти стосуються $44 млрд, які чотири агенції США виділили на вирішення економічної та гуманітарної кризи, і $42 млрд на допомогу в галузі оборони та безпеки.

Державний департамент США, Міністерство сільського господарства (USDA), Міністерство фінансів США та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) запланували витратити згадані $44 млрд на економічні і гуманітарні потреби постраждалих від війни.

Станом на грудень було виплачено майже $34 млрд (або близько 77%) цього фінансування. Найбільша частка – це економічна допомога ($27,5 млн), йдеться у звіті.

Більш ніж половина цих коштів пішла на підтримку економіки (близько 62%). Було також фінансування допомоги тим, хто безпосередньо постраждав від війни. Наприклад, за даними USAID, вчителям і службам швидкої допомоги, уразливим особам і переміщеним особам, а також це допомога українцям пережити зиму.

Підтримано також проєкти в сільському господарстві, транспорті та модернізації енергетичних послуг. Окрім власне України, понад 40 країн у кожному регіоні світу отримали певну допомогу для подолання наслідків війни для сільського господарства.

Гуманітарна допомога, як правило, спрямована на порятунок життів, полегшення страждань і мінімізацію витрат на конфлікти. З лютого 2022 року Сполучені Штати спрямували близько $9 млрд на гуманітарну допомогу Україні та іншим постраждалим країнам. Це включає фінансування для Польщі та Румунії, які приймають українських біженців.

GAO також оприлюднює рекомендації запровадити процес ефективнішого відстеження цього фінансування.

Звіт торкається й допомоги у сфері безпеки, наданої за двома програмами – програмою президентських повноважень та Ініціативою сприяння безпеці України.

Міноборони США, йдеться у звіті, створило нові організації для доставки в Україну безпрецедентного обсягу оборонної продукції в стислі терміни – "через пів світу й у зону бойових дій".

Під час підготовки звіту було виявлено, що Пентагон не має чітких вказівок щодо відстеження поставок обладнання, а дані про доставку можуть бути неточними. "Ми дали рекомендації щодо покращення зусиль Міноборони, щоб забезпечити відстеження та належне використання обладнання американського виробництва в Україні", – сказано у звіті.
 

Ще на цю тему