Турецький омбудсмен планує відвідати полонених в Україні і Росії

20:20 26.03.2024

Головний омбудсмен Туреччини Шереф Малкоч має намір відвідати місця утримання полонених в Україні та Росії.

Про це він повідомив під час зустрічі з родинами українських військовополонених за участю уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, передає Укрінформ.

«Завтра з паном Лубінцем ми поїдемо до Львова, відвідаємо російських полонених, які утримуються у спецтаборі. Після повернення до Туреччини я зроблю необхідні звіти з цього питання і напишу листа російському омбудсмену, в якому скажу: «Дивіться, я зміг відвідати російських полонених, що утримуються в Україні, і хочу точно так само відвідати українських полонених, які утримуються у РФ», - сказав Малкоч.

Своєю чергою Лубінець зазначив, що попередньо розпочато процедуру переговорів, щоб після відвідання російських військовополонених на території України Малкочу буде дозволено побачити українських військовополонених на території РФ.

«Не просто побачити, а ми пропрацьовуємо питання, щоб він зміг передати речі, листівки, просто звістку з України, що ми боремося за кожного і кожну, які залишаються у російському полоні», - сказав український омбудсмен.

Він додав, що українська влада знає, де утримуються наші громадяни. «Ми підготували списки з адресами виправних колоній, СІЗО, де утримуються наші військовополонені і цивільні, і будемо просити, щоб мій колега і друг пан Малкоч відвідав саме ці установи... Ми хочемо, щоб він поїхав саме у ті місця, де, за нашими даними, постійно відбуваються не просто порушення, а катування (полонених - ред.), ненадання меддопомоги, елементарних харчів, води тощо», - заявив уповноважений.

За його словами, українська влада складає списки, які передасть Малкочу. Йдеться про переліки тяжкопоранених, жінок, усіх військовополонених, цивільних заручників, зниклих безвісти осіб.

«Ми будемо передавати максимально великі списки для роботи, для верифікації, отримання допомоги. Окремий список ми складаємо по цивільних. Ми, Україна, хочемо забрати всіх своїх додому», - наголосив омбудсмен.

Малкоч висловив сподівання, що ідею відвідування українських військовополонених у РФ після відвідання полонених в Україні вдасться реалізувати. «І якщо вдасться повернути хоч одну людину, забезпечити возз'єднання з сім'єю хоча б однієї жінки або організувати обмін хоч одного полоненого, це вже (буде) дуже великий успіх», - вважає турецький омбудсмен.

Рідні українських військовополонених запропонували, щоб Малкоч відвідав місця утримання українців у РФ на Великдень. Вони також закликали турецького омбудсмена попросити у росіян повний список загиблих в Оленівці і допомогти повернути тих, хто вижив під час теракту у цій колонії.

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня 2022 року РФ влаштувала вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників «Азовсталі».
 

Ще на цю тему