НАТО планує розгорнути ротаційні сили ППО Альянсу в Балтії

09:40 26.03.2024

Заступник Верховного головнокомандувача об'єднаними збройними силами НАТО в Європі Кіт Блаунт заявив, що Альянс просувається в реалізації планів щодо впровадження ротаційної протиповітряної оборони (ППО) в країнах Балтії.

Про це пише Європейська правда з посиланням на LRT.

"Я не буду говорити про конкретні країни, які підтримують конкретні сили та засоби в конкретних країнах.., але ми відтепер це впроваджуємо", – сказав Блаунт.

За його словами, ротаційна протиповітряна оборона є "дуже важливим аспектом" сил та засобів стримування НАТО.

"І, звичайно, йому зараз приділяється багато уваги в Альянсі", – додав заступник Верховного головнокомандувача об'єднаними збройними силами НАТО в Європі.

Він зазначив, що "йдеться не лише про системи ППО Patriot".

"Давайте будемо відвертими. Коли люди думають про ППО, вони дуже часто відразу переходять до таких систем, як Patriot. Інтегрована система протиповітряної оборони – це система датчиків та збиття цілей, причому різного ступеня", – зауважив Блаунт.

На підтвердження він вказав на "надзвичайну інновацію" України, яка розробила акустичну систему для виявлення та успішного збиття безпілотників Shahed.

Зважаючи на те, що РФ дедалі більше переорієнтовується на економіку воєнного часу, Блаунт закликав країни-члени НАТО також прискорити розвиток своєї оборонної промисловості.

Раніше повідомляли, що ротаційна система протиповітряної оборони Альянсу, про яку домовились під час Вільнюського саміту НАТО у 2023 році, почне діяти в Литві вже цього року.
 

Ще на цю тему