Як РФ створює базу ЧФ в Очамчирі: чи дійсно вона майже готова, або у Грузії "трохи" переоцінили(фото)

12:40 21.03.2024

База РФ у окупованій Очамчирі - TV Pirveli

Грузинські ЗМІ повідомили, що нова база Чорноморського флоту РФ в окупованій Абхазії майже добудована, але це не зовсім так

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Ще у жовтні 2023 року у РФ оголосили плани з модернізації військово-морської бази в окупованій Абхазії в Очамчирі. Й роботи на цьому об'єкті нібито проводяться у форсованому режимі.

Як мінімум, про це сповіщає грузинський телеканал TV Pirveli, який також опублікував відео з цього порту, зазначивши, що роботи йдуть безперервно, зокрема вже побудовані нові споруди для розміщення особового складу. А за планом військово-морська база має бути введена в експлуатацію у цьому році.

А відео з російської військової бази, бо там штатно розміщується загін прикордонної берегової охорони, потрібно додатково проаналізувати. Зокрема можливо порівняти зйомки з дрона з публічними супутниковими знімками, які датовані жовтнем 2022 року.


Зверху - Очамчира з кадрів зроблених дроном, знизу - Google Earth за жовтень 2022 року,

Одразу зазначимо, що відео з дрона чомусь віддзеркалено, тому були вимушені привести його у реальний вигляд. Але у будь-якому випадку жодних нових споруд на базі не проглядається.

Відносно місця де видно проведення робіт, то маємо зазначити, що це не будівельний майданчик, а вантажний вугільний термінал, який за наявною інформацією активно використовується у ролі контрабандного вузла під контролем ФСБ.


Зверху - Очамчира з кадрів зроблених дроном, знизу - Google Earth за жовтень 2022 року,

Але на ньому дійсно видно, що у порівнянні із 2022 року завершена одна будівля, але роботи над нею розпочались ще літом 2021 року.


Таким чином, наразі неможливо сказати, що масштабні роботи дійсно йдуть і те, що весь Чорноморський флот РФ вже невдовзі перебазується на цю об'єктивно невелику базу з бухтою розміром 200 на 200 метрів. Також можемо показати масштаб робіт, якій був проведений РФ для модернізації бази у Каспійську у 2015 та 2023 році, куди поступово перебазовується Каспійська флотилія.


База РФ у Каспійську у 2015 та 2023 році

Але зазначимо, що сама ініціатива РФ розмістити навіть частину кораблів ЧФ РФ у окупованій Очамчирі демонструє, що для Кремля 130 км до НАТО, а саме така дальність від цієї бази до кордону з Туреччиною, безпечніше за базування у поки окупованому Севастополі.

Ще на цю тему