Палата представників США засудила викрадення Росією українських дітей / Резолюція

19:40 20.03.2024

США ухвалили резолюцію, у якій засудили викрадення і депортацію дітей з України до РФ.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це повідомила віцеспікерка Верховної Ради України Олена Кондратюк.

"Верховна Рада вітає ухвалення Палатою представників Конгресу США резолюції "Про засудження незаконного викрадення дітей з України до російської федерації. За документ проголосували 390 конгресменів", – зазначила нардепка.

Також вона зауважила, що Палата представників США, зокрема:

  • Вважає уряд РФ під керівництвом Путіна відповідальним за неправомірне та незаконне викрадення дітей з України та найрішучіше засуджує ці дії;
  • Наголошує, що сприяння незаконному усиновленню є геноцидом, оскільки суперечить зобов’язанням Росії за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього;
  • Стверджує, що РФ намагається винищити покоління українських дітей і цим підірвати можливість України виростити наступне покоління громадян і лідерів, відбудувати Україну після неспровокованої російської війни. Ціллю цих дій є знищення унікальної української мови, культури, історії та ідентичності;
  • Зазначає, що вторгнення РФ в Україну суттєво збільшило численні загрози для безпеки дітей, аж до втрати життя.

"Вдячні авторам резолюції і всім, хто проголосував, за вагомий внесок у міжнародне засудження злочинів РФ проти українських дітей! Про ці злочини треба говорити вголос на весь світ. Вони мають бути названі своїми іменами, а всі причетні встановлені та покарані", – наголосила віцеспікерка.

2 лютого 2024 року за спільною ініціативою України та Канади була започаткована Міжнародна коаліція за повернення українських дітей. Станом на сьогодні до неї вже долучилося 33 країни.

Викрадення дітей з тимчасово окупованих територій України є одним із багатьох воєнних злочинів, які Росія вчиняє під час війни. Точна кількість українських дітей, насильно вивезених за час війни в Росію, невідома - попередньо, йдеться майже про 20 тисяч.

Уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук повідомляла, що Росія має 6 сценаріїв викрадення українських дітей:

  • росіяни спочатку вбивають батьків, а потім вивозять дітей на свою територію,
  • вилучають дітей безпосередньо з біологічної родини,
  • відокремлюють від своїх родин під час так званих фільтраційних заходів,
  • створюють непридатні умови для життя дитини на окупованій території, а далі начебто добровільно пропонують батькам віддати дітей на так зване оздоровлення чи відпочинок, з якого вони не повертаються додому.
  • переміщують до РФ цілі спецзаклади, де проживали українські діти.
  • вивозять дітей після встановлення якогось фейкового діагнозу, який потребує лікування чи реабілітації не вдома".

Пошук та повернення дітей з Росії є важким, оскільки окупанти при всиновленні дозволяють повністю змінити ім'я дитини, що ускладнює її розшук.
 

Ще на цю тему