Китай припускає участь в українському Саміті миру в Швейцарії

13:40 18.03.2024

Посол Китаю у Швейцарії Ван Шіхтін не виключає, що КНР візьме участь у українському Саміті миру у Швейцарії, який планують провести цієї весни, однак додав, що не вірить у надто велику зовнішньополітичну активність. 

Про це Ван Шіхтін сказав в інтервʼю газеті Neue Zuercher Zeitung, пише ZN.UA.

Посол зазначив, що його країна уважно стежить за планами щодо переговорів і «розглядає можливість участі».

«Китай виступає за сприяння мирним переговорам і завжди був відданий цьому. І ми також представили стратегію політичного припинення конфлікту: необхідно поважати територіальний суверенітет усіх країн і дотримуватись Статуту ООН. Крім того, всі сторони повинні працювати над припиненням війни. Ми повинні запобігти погіршенню кризи або навіть виходу з-під контролю. Ми уважно стежимо за українською конференцією, яку прийматиме Швейцарія, і розглядаємо можливість участі», - сказав Ван Шіхтін.

Він вкотре від імені Китаю розкритикував санкції проти Росії, оскільки «вони не вирішать жодної проблеми».

«Односторонні санкції не можуть припинити конфлікт. Вони лише створюють нові проблеми. Тому Китай відкидає односторонні санкції, які не були схвалені Радою Безпеки ООН», - зазначив посол.

На зауваження журналіста, що не тиснучи на Росію, Китай допомагає агресору, Ван Шіхтін сказав, що вважає цю критику Китаю невиправданою та дуже несправедливою, оскільки «Китай завжди підтримував мирні переговори».

На уточнення, чи підтримує КНР Росію військовими засобами, посол запевнив, що Китай «не підливає масла у вогонь і не наживається на цьому. … Китай не продає летальну зброю регіонам конфлікту та залученим сторонам».

Україна наголошує, що переговори з РФ можливі лише після повної деокупації усіх тимчасово захоплених територій. Але у світових залаштунках уже обговорюють, якими можуть бути компроміси. Про думки українців щодо мирних переговорів з РФ розповідала Тетяна Силіна у статті за результатами соціологічного дослідження, яке ZN.UA провело разом із Центром Разумкова.

Водночас Китай неодноразово намагався зобразити себе миротворцем, попри тісні зв'язки з Росією, які лише посилилися після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Однак Захід ставив під сумнів щирість зусиль Пекіна у просуванні миру і те, чи збігається його бачення завершення війни з баченням України.