Через санкції турецький судновласник намагався приховати факт торгівлі російською нафтою

12:00 18.03.2024

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews продовжує щоденно відстежувати ситуацію з морськими перевезеннями російської сирої нафти.

Перевізникам доводиться обходити західні санкції і іноді трапляються майже детективні історії: танкери з російською нафтою зникають не тільки по одному, але й цілими групами, а замість них з’являються «нові» танкери.

Про це розповів головний редактор BlackSeaNews, експерт Андрій Клименко у Фейсбуці.

Британія для морського бізнесу - це надважливо, бо в Лондоні традиційно базуються гранди морського бізнесу - страхові та інші компанії, пише Клименко.

«Отже, в лютому 2024 велика турецька компанія - BEKS SHIP MANAGEMENT AND TRADING JOINT STOCK COMPANY - судновласник і оператор 44 великих суден (переважно танкерів), потрапила під санкції Великої Британії. 

І що робить ця наївна компанія? - це маленький детектив для молодшого шкільного віку.

Протягом кількох днів її судна на шляху з Чорного моря з російською нафтою та нафтопродуктами зупиняються приблизно на тиждень в Мармуровому морі поблизу Стамбула і... зникають з радарів (тобто з екранів морських пошукових сервісів).

Навіщо? - а щоб стерти з цих систем свої назви і головне - історію візитів до портів РФ - і з'являються на тих же місцях якірних стоянок під іншими назвами, прапорами інших країн і з чистенькою історією портів (зовсім, нікуди в житті не ходили). І щоб відповідно не відмовляли їм в британському страхуванні, і щоб з портів пристойних країн не виганяли» 

Експерт вважає, що за пару днів ми побачимо, що там вже і власник - зовсім інша, підставна компанія.

Таким чином танкер BEKS LINA став SOUL під прапором Guinea-Bissau (а був Marshall Is); танкер BEKS BODRUM став VAULT; танкер BEKS BEBEK став PALM; танкер BEKS EBRU став UNITE.

А той, що на карті - BEKS IRON - теж йде з вантажом 70 тис тонн російської нафти з порту Тамань і зараз стане на якор і вийде "чистеньким" (як йому здається)».

«Мабуть треба турецьким компаніям повчитись у своїх російських друзів та партнерів по спільному бізнесу. Хоча й ті не допоможуть. Бо насправді "всі ходи записані" - і вже давно. Отже найкращий вихід - припиняти робити свій турецький бізнес на кривавій нафті, за рахунок якої РФ будує, купляє ті ракети та БпЛА, що літять по нам», - додає Андрій Клименко.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему