GPS–сигнал літака міністра оборони Британії могла заглушити РФ – ЗМІ

20:00 14.03.2024

Росію підозрюють у глушінні супутникового сигналу літака ВПС Великої Британії, на якому британський міністр оборони Грант Шеппс повертався з Польщі.

Про це агентству Reuters повідомило джерело в британському уряді й журналісти, які подорожували з Шеппсом, інформує Цензор.НЕТ.

За словами співрозмовників Reuters, сигнал GPS на літаку був заблокований протягом близько 30 хвилин в той момент, коли літак пролітав поблизу Калінінградської області Росії.

Вони додали, що в цей час мобільні телефони не могли підключатися до інтернету, тож літак був змушений використовувати альтернативні методи для визначення свого місцеперебування.

Міноборони Британії відмовилось офіційно коментувати ситуацію.

Співрозмовник відомства в коментарі The Times сказав, що британська авіація має алгоритм дій на випадок подібних збоїв, але вони "створюють невиправданий ризик для цивільних літаків і можуть потенційно загрожувати життю людей".

"Цьому немає жодного виправдання, і це вкрай безвідповідальна поведінка з боку Росії", - додало джерело.

Також The Times пише, що Росія регулярно раніше глушила сигнал на британських літаках, які злітають з авіабази "Акротірі" на Кіпрі, але з бортами, на яких перебувають британські високопосадовці, таке стається рідко.
 

Ще на цю тему