5 років тюрми і конфіскація активів на відбудовчий фонд для України - ЄП криміналізував порушення санкцій

19:20 12.03.2024

Євродепутати схвалили нові правила застосування покарань за порушення санкційного режиму Євросоюзу. 

Відповідно до нового законодавства бізнес з країною-агресором отримає статус кримінального правопорушення у всіх країнах ЄС. Активи, які отримує бізнес від таких угод буде конфісковано на відбудовчий фонд для України. Про ухвалення нового законодавства повідомляє Європарламент, пише ZN.UA.

За проєкт проголосувала більшість депутатів ЄП – 543 голосів "за", 45 – "проти" і 27 – "утрималися”.

У новому законі встановлюються узгоджені всіма країнами ЄС визначення порушень санкційного режиму, зокрема незаконний рух коштів, невиконання заборони на транспортування продукції, невиконання вимог ембарго на постачання зброї, переказу коштів особам, які підпадають під санкції, або ведення бізнесу з державними підприємствами країн, які перебувають під санкціями. Надання фінансових послуг або юридичних консультацій з порушенням санкційного режиму також тепер є кримінальним злочином.

Закон вперше визначає, що обхід санкцій є карним злочином. наприклад, до такої категорії злочинів відносять приховування даних щодо справжньої власності на майно та неподання необхідної інформації.

Директива, ухвалена Європарламентом вказує, що порушення санкційного режиму можуть передбачати як покарання ув’язнення строком до 5 років. Таке покарання тепер буде застосовуватись у всіх країнах ЄС і має стати універсальною нормою національного законодавства країн євроспільноти. Якщо компанії порушують санкційний режим, суд має встановити достатній рівень штрафів, враховуючи варіативний підхід до визначення сум штрафів.

Нове законодавство також встановлює відповідальність не лише за умисне порушення санкційного режиму, але і криміналізацію порушення закону внаслідок недбалості, якщо вона призвела до значних наслідків.

Закон має бути схвалений Радою ЄС, а потім опублікований. Після цього всім країнам ЄС надається ще рік для того, щоб імплементувати ці положення у власне законодавство.

В цілому, ЄС запровадив понад 40 санкційних режимних рішень проти Росії після початку війни проти України. Водночас євроінституції вважають, що використання "обхідних маневрів" бізнесом та недоброчесними фізичними особами, підривають всеохопність та ефективність санкцій.

Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що необхідно зайняти жорсткішу позицію щодо країн, які отримують вигоду від ухилення Росії від санкцій. За його словами, одним із рішень може стати "серйозніша розмова з державами, які отримують вигоду від ухилення від санкцій". "Вони також мають свої інтереси, продаж своєї сировини, товарів, критичних мінералів та енергоносіїв на світовому ринку - тож ми не безсилі там", - додав міністр.
 

Ще на цю тему