Швейцарія відкрила перше кримінальне провадження щодо порушень санкцій проти Росії — FT

19:00 12.03.2024

Генеральний прокурор Швейцарії відкрив кримінальне розслідування щодо ймовірних порушень російських санкцій неназваною компанією, що є першою ознакою того, що країна готова переслідувати групи за ведення бізнесу з Москвою. 

Компанія нібито порушила швейцарські правила через використання дочірніх компаній за кордоном, заявила генеральна прокуратура, відмовившись назвати групу або сектор, про який йдеться. Цей крок проти швейцарської групи знаменує собою переломний момент у застосуванні санкцій у Швейцарії, яка ніколи раніше не визнавала, що розпочала кримінальне розслідування торгівлі з Росією, пише ZN.UA з посиланням на Financial Times.

Генеральний прокурор взявся за цю справу після того, як Державний секретаріат з економічних питань (SECO), урядовий департамент, відповідальний за дотримання санкцій, звернувся до нього з проханням порушити кримінальне провадження. Швейцарські санкції, запроваджені після повномасштабного вторгнення Владіміра Путіна в Україну у 2022 році, є дзеркальним відображенням заходів, вжитих іншими західними країнами.

Хоча Державний секретаріат з економічних питань відповідає за боротьбу з порушеннями санкцій, генеральний прокурор може ініціювати кримінальне провадження, "якщо важливість правопорушення це виправдовує", заявила Лінда фон Бург, прес-секретар генерального прокурора, в заяві для Financial Times. Державний секретаріат з економічних питань також звернувся до прокурора з проханням порушити кримінальну справу проти другої компанії з аналогічних причин, але генеральний прокурор відхилив це прохання, постановивши, що це не є "справою особливої важливості".

Патрік Еберхардт, партнер з міжнародної торгівлі та торгового фінансування юридичної фірми Eversheds Sutherland, що базується в Женеві, сказав, що це рішення є "поворотним моментом" у застосуванні санкцій у Швейцарії. Державний секретаріат Швейцарії з економічних питань повідомив FT, що наразі розслідує "кілька справ" щодо ймовірних порушень санкцій іноземними дочірніми компаніями швейцарських компаній, відмовившись назвати причетні до них сторони, оскільки розслідування ще триває.

Загалом Державний секретаріат з економічних питань ініціював 49 адміністративних проваджень щодо потенційних порушень санкцій, пов'язаних з Росією, йдеться у повідомленні. Кілька швейцарських сировинних трейдерів використовували іноземні дочірні компанії в Об'єднаних Арабських Еміратах, щоб сприяти продовженню торгівлі з Росією з початку війни, повідомляє FT.
 

Ще на цю тему