Гроші на закупівлю 800 тис снарядів для України зібрані – президент Чехії

08:20 08.03.2024

Фінансування для закупівлі 800 тисяч боєприпасів для України забезпечено. 

Про це повідомляють чеські ЗМІ з посиланням на президента країни Петра Павела, пише ZN.UA

«Станом на ранок ми зібрали загальну суму на закупівлю всіх боєприпасів, тобто 800 тися штук. Чеська сторона проінформує всі держави, які беруть участь, щодо графіку і того, як ми будемо діяти», – повідомив Павел 7 березня, передає ČTK. 

Президент Чехії не став уточнювати суми, які виділили окремі держави: «Можливо, це було б несправедливо по відношенню до тих держав, які зробили свій вклад, якщо ми не обговорили це з ними».

Павел зазначив, що 7 березня Норвегія виплатила необхідну суму й «тепер лише від наших компаній та міноборони залежатиме прискорення всього процесу».

У лютому Павел повідомив, що Чехія знайшла поза межами Євросоюзу 500 тисяч боєприпасів 155-го калібру (НАТОвського) і 300 тисяч боєприпасів 122-го калібру («радянського») які можуть бути доставлені в Україну за кілька тижнів за умови фінансування. До купівлі, окрім Чехії, долучилися ще 18 країн.

Норвегія, яку Павел назвав серед останніх, виділить 153 мільйони доларів для підтримки чеської ініціативи для закупівлі артилерійських снарядів для України. Нагадаємо, що Франція приєдналась до чеської ініціативи щодо закупки 800 тисяч снарядів для України. Заступник міністра оборони Чехії Ян Їреш 1 березня заявив, що перша партія артилерійських снарядів, які Чехія знайшла для ЗСУ, можуть прибути в Україну вже через декілька тижнів.
 

Ще на цю тему