Прем’єр Болгарії Денков та його уряд ідуть у відставку

08:20 06.03.2024

Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков у вівторок 5 лютого подав заяву про відставку свого уряду, на день раніше від запланованого терміну в рамках узгодженої раніше ротації.

Про це повідомляє BTA, передає Укрінформ.

Заяву він передав до канцелярії Національних зборів (парламенту Болгарії).

Згідно з домовленістю, досягнутою на початку червня 2023 року між двома найбільшими групами в чинному парламенті - "Продовжуємо зміни - Демократична Болгарія" (ПЗ-ДБ) і ГЕРБ-СДС, Денков і віцепрем’єр Марія Габріель мали ротаційно обіймати посади прем'єр-міністра і віцепрем'єр-міністра протягом дев'ятимісячного періоду.

За умови дотримання цієї домовленості обидві парламентські групи, а також Рух за права і свободи (РПС) проголосували за призначення кабінету Денкова на посаду 6 червня 2023 року. Ротація мала відбутися 6 березня 2024 року.

Найближчі дні можуть визначити, чи отримає Болгарія новий уряд, чи відбудуться дострокові парламентські вибори у червні разом із виборами до Європейського парламенту в країні 9 червня.

Як повідомлялося, 26 лютого прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков здійснив візит до України разом із іншими членами болгарського уряду.

Ще на цю тему