Індія отримає від РФ технології для виробництва РД-33 під свої МиГ-29(фото)

18:20 05.03.2024

Індійський МіГ-29UPG, ілюстративне фото з відкритих джерел

Які деталі цього проекту, і навіщо це самій Індії

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Міноборони Індії 1 березня 2024 року оголосило про рішення по п’яти крупним проектам, які спрямовані на посилення обороноздатності країни. Один із цих проектів спрямований на організацію виробництва реактивних двигунів типу РД-33 для винищувачів МіГ-29 на потужностях індійського ВПК.

Заявлена вартість цього проекту складає 5249,72 крор рупій або ж еквівалент 634 мільйонів доларів. При цьому передбачається, що необхідні технології для організації такого виробництва будуть отримати напряму від російського ВПК. Про це йдеться в повідомленні прес-служби оборонного відомства Індії.


Реактивний авіаційний двигун РД-33, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Міноборони Індії зокрема деталізує, що виконавцем за цим проектом буде аерокосмічна корпорація Hindustan Aeronautics Limited (HAL), безпосередні роботи по двигунам виконуватимуться на заводі в місті Корапут.

Деталізується, що двигуни РД-33 виготовлятимуться за ліцензією на передачу технологій від російського виробника (в даному випадку мова з певною ймовірністю про "Московское машиностроительное предприятие имени В. В. Чернышёва" зі складу "ОДК", котре фігурує у відкритих джерелах зазначається саме як виробник таких силових установок – прим.ред).


При цьому Індія сподівається, що зможе сама виробляти декілька дороговартісних критично важливих компонентів, що в свою чергу спростить майбутні завдання по ремонту та капітальному ремонту двигунів РД-33 до МіГ-29.


Індійський МіГ-29UPG, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express в цій історії звернемо увагу на наступний момент. Якщо виходити із даних того ж The Military Balance 2023, то на початок минулого року в строю "ВКС РФ" налічувалось загалом 87 літаків модифікацій МиГ-29 та МиГ-29УБ, МиГ-29СМТ та МиГ-29УБТ а в складі морської авіації ВМФ РФ – 19 палубних МиГ-29К та три МиГ-29КУБ.

В свою чергу, у строю ВПС Індії – загалом 61 літак типу МиГ-29 та 42 палубні винищувачі МиГ-29К та МиГ-29КУБ в складі морської авіації.


Із наведених вище цифр можемо зробити висновок, що Індія має достатньо широкий запит на силові установки під МиГ-29, а РФ теоретично цей запит задовольнити здатна. Однак можливу інтенсивність такої співпраці наразі оцінити складно.

Раніше ми розповідали про те, що Індія готова викласти $7,5 мільярдів, щоб Су-30МКІ зробити "індійськими".

Російський палубний винищувач МиГ-29КУБ заходить на посадку, ілюстративне фото довоєнних часів
 

Теми:

Ще на цю тему