Україна домовилася з Туреччиною продовжити «транспортний безвіз» до завершення війни

09:40 01.03.2024

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України і Міністерство транспорту та інфраструктури Туреччини під час засідання Змішаної комісії з перевезень ухвалили рішення щодо продовження лібералізації вантажних перевезень.

Про це повідомляє пресслужба Мінвідновлення у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Транспортний безвіз» з Туреччиною діятиме щонайменше до завершення війни», - йдеться у дописі.

Зазначається, що «транспортний безвіз», або ж лібералізація вантажних перевезень з Туреччиною, включає двосторонні вантажні перевезення та перевезення транзитом.

«Вдячний турецьким колегам за конструктивну співпрацю для розвитку економік обох країн. Продовження лібералізації вантажних перевезень - це приклад ухвалення рішень на основі цифр та реальних показників щодо позитивного впливу на ринок двосторонніх перевезень. З усього експорту, що ми поставляємо до Туреччини, близько 15% - автомобільним транспортом. Турецькі компанії імпортують до нас саме автомобільним транспортом майже 60% з усього обсягу товарів», - підкреслив віцепрем’єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Домовленості також включають бездозвільний проїзд для порожнього вʼїзду вантажівок. Відповідне рішення зафіксоване протоколом засідання.

Окрім цього, вдалось збільшити кількість дозволів на вантажні перевезення в/з третіх країн на одну тисячу - до 3500.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач повідомив, що у межах реформи міжнародних автобусних перевезень домовились з Туреччиною про 400 дозволів на такі поїздки. Найближчим часом частина цих дозволів буде доставлена до України для видачі перевізникам.

Як повідомлялося, лібералізація вантажних перевезень, тобто можливість виконувати перевезення без потреби у спеціальних дозволах доступна до 35 країн, включно з країнами Європейського Союзу. Лише торік команді Мінвідновлення вдалось домовитись про таку можливість з Норвегією, Північною Македонією та продовжити відповідну угоду з Молдовою.

Теми:

Ще на цю тему