З 2014 року КримSOS зафіксував майже 60 випадків насильницьких зникнень на півострові

14:40 29.02.2024

За 10 років окупації Росією українського Криму зафіксовано щонайменше 59 випадків насильницьких зникнень. 

Найбільша хвиля пройшла у перший місяць окупації. Про це розповів у коментарі громадському мовнику «Суспільне» аналітик «Крим SOS» Євген Ярошенко.

«59 випадків було зафіксовано нашою організацією. Найбільша хвиля була у перший місяць окупації Криму, тоді понад 20 випадків», – зазначив він.

Ярошенко пояснив, що насильницьке зникнення – це злочин, який вчиняється представниками або групами людей, які діють від держави чи за її мовчазної згоди, із затриманням, викраденням або позбавленням волі людини в якійсь іншій формі. Надалі місце знаходження викраденого та його доля приховується, через що громадянин опиняється без захисту закону.

Після окупації та анексії півострова Росією у 2014 році місцеві жителі систематично стикаються з дискримінацією та репресіями.

У грудні 2022 року в оновленій резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в анексованих Росією Криму та Севастополі зазнала засудження «нова безпрецедентна хвиля довільних затримань у Криму, насильницьких переміщень до Криму та з Криму», насильницькі зникнення, а також «так звані процедури фільтрації, у тому числі щодо переміщених осіб».
 

Ще на цю тему