Сигнал Заходу: Російський президент півгодини політав на ядерному бомбордувальніку – Reuters

08:40 23.02.2024

22 лютого президент Росії Владімір Путін здійснив півгодинний політ на модернізованому стратегічному бомбардувальнику Ту-160М у Татарстані. 

Ймовірно, це буде сприйнято на Заході як чітке нагадування про ядерний потенціал Москви, пише ZN.UA з посиланням на Reuters.

Російська державна пропаганда показала, як Путін спускається по трапу з літака після польоту і каже журналістам, що це надійний і модернізований літак, який може бути прийнятий на озброєння ВПС Росії. 

Ту-160М є модернізованою версією бомбардувальника Ту-160 часів холодної війни, який Радянський Союз мав використовувати у разі ядерної війни для доставки зброї на великі відстані. РФ заявляє, що Ту-160М здатен нести 12 крилатих ракет або 12 ядерних ракет малої дальності і може пролетіти 12 тисяч кілометрів без дозаправки.

Деякі російські та американські дипломати кажуть, що не пам'ятають часів гірших відносин між двома найбільшими ядерними державами світу, в тому числі під час Карибської кризи 1962 року, зазначає Reuters. 

Нагадаємо, у жовтні минулого року президент РФ керував ядерними силами Росії, які відпрацьовували «масований удар у відповідь» з повітря, суші і моря. При цьому, він перестав у риториці згадувати про використання ядерної зброї. На думку аналітиків, опитаних Financial Times, пом'якшення риторики Путіна не означає, що ядерна загроза зникла.
 

Ще на цю тему