Нова Зеландія оголосила про пакет допомоги для України

12:40 22.02.2024

Уряд Нової Зеландії оголосив про новий пакет військової та гуманітарної допомоги для України на майже 26 мільйона новозеландських доларів (16 мільйонів доларів США) та посилення антиросійських санкцій.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ Вінстона Петерса та оборони Джудіт Коллінз до других роковин початку російського вторгнення, передає Укрінформ із посиланням на уряд країни.

У заяві наголошується, що Росія розпочала своє незаконне повномасштабне вторгнення в Україну, грубо порушуючи міжнародне право, включно зі Статутом ООН, що завдало жахливих людських втрат і страждань та суттєво вплинуло на регіональну й глобальну стабільність.

«Ось чому Нова Зеландія продовжує підтримувати Україну, і з цим пакетом на 25,9 мільйона новозеландських доларів загальний обсяг наданої за останні два роки допомоги перевищить 100 мільйонів (62 млн дол.– ред.). Це демонструє непохитну підтримку Новою Зеландією України та нашу серйозну прихильність захисту міжнародної системи, заснованої на правилах», - заявив Петерс.

Міністерка оборони, своєю чергою, відзначила, що 97 новозеландських військових впродовж останніх двох років спільно з партнерами в ЄС та Великій Британії навчали українських солдатів веденню розвідки, зв’язку і надавали матеріально-технічну підтримку.

Коллінз повідомила, що уряд країни вирішив продовжити розгортання персоналу міноборони для підтримки України до червня 2025 року, а від липня цього року новозеландські інструктори почнуть спеціалізовану підготовку українських фахівців із надання допомоги пораненим у бойових діях, інженерно-технічної підготовки та навчання знешкодженню вибухових боєприпасів на морі.

Міністерка підкреслила, що персонал її відомства базуватиметься виключно в країнах Європи, в Україну ніхто не заходитиме.

Нинішній пакет допомоги включає (у перерахунку на долари США) 4 млн дол. до Міжнародного фонду під керівництвом Великої Британії на закупівлю зброї та боєприпасів для України (вперше за останні 18 місяців – ред.), 4,3 млн дол. гуманітарної допомоги для підтримки постраждалих від війни українців, у тому числі переміщених до сусідніх країн, та 1,9 млн дол. до Трастового фонду Світового банку для допомоги з відновленням і відбудовою України.

Решта 6 млн дол. будуть направлені на фінансування тренувальних місій міноборони Нової Зеландії для підготовки українських військових.

У заяві також ідеться, що новозеландський уряд опрацьовує нові санкції проти Росії, спрямовані на закриття лазівок для ухилення від діючих антиросійських обмежень.

Ще на цю тему