Кремль готує умови для гібридної операції в Молдові найближчим часом – ISW

12:00 15.02.2024

Кремль проводить інформаційні операції проти Молдови, дуже схожі на ті, які Росія використовувала перед вторгненням в Україну в 2014 і 2022 роках, імовірно, щоб встановити умови для виправдання можливої майбутньої ескалації РФ проти Молдови.

Про це пише у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW), повідомляє Радіо Свобода.

«Терміни можливої російської гібридної операції в Молдові невідомі, але Кремль створює інформаційні умови, щоб це стало можливим найближчим часом», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, аналітики посилаються на заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, який 14 лютого, коментуючи придністровський конфлікт, неправдиво заявив, що Сполучені Штати і Європейський союз контролюють уряд Молдови і що Захід зупинив переговорний процес щодо Придністров’я у форматі 5+2. Цей формат включав Росію, Україну, Придністров’я, Молдову й Організацію з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) як посередників та ЄС і США як спостерігачів. Лавров заявив, що Росія «зробить усе», щоб відновити процес 5+2. Віцепрем’єр-міністр Молдови Олег Серебрян 28 січня сказав, що Молдова не повернеться до процесу 5+2, доки російсько-українські відносини не покращаться і війна Росії в Україні триватиме.

Лавров також стверджував, що в Придністров’ї перебувають близько 200 000 російських громадян і що Росія «стурбована їхньою долею» і «не дозволить їм стати жертвами чергової авантюри Заходу».

«ISW продовжує вважати, що чиновники і рупори Кремля намагаються встановити інформаційні умови, щоб виправдати можливі дії Росії з дестабілізації Молдови і запобігти її інтеграції до Заходу, і той факт, що Лавров сприяв цим наративам… свідчить про те, що Кремль організовує ширші зусилля в інформаційному просторі», – йдеться в повідомленні.

Інститут згадує свої попередні оцінки, за якими придністровське «МДБ» є підконтрольною Росії організацією, яку варто вважати «відділом Федеральної служби безпеки Росії»

Наприкінці січня 2024 року в американському Інституті вивчення війни вже заявляли, що офіційні особи Кремля і його рупори продовжують встановлювати інформаційні умови для дестабілізації Молдови, зокрема, ймовірно, намагаючись запобігти інтеграції Молдови в ЄС.
 

Ще на цю тему