Австрія і Словаччина відмовилися від ідеї будувати трубопровід для сполучення з «Дружбою»

11:00 13.02.2024

Австрійський нафтогазовий концерн OMV та словацька компанія Transpetrol зупинили роботу над проєктом трубопроводу, яким планувалося транспортувати російську нафту з "Дружби" через Словаччину на нафтопереробний завод Швехат поблизу Відня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє австрійський суспільний телерадіомовник ORF.

"Майже 20 років компанія OMV разом зі словацькою компанією Transpetrol намагалася з'єднати трубопровід зі Швехату через Словаччину безпосередньо з російською мережею. Тепер проєкт остаточно зупинено", - йдеться у повідомленні.

Вся сира нафта, яка транспортується до Австрії, наразі потрапляє на нафтопереробний завод Швехат (у федеральній землі Нижня Австрія поблизу Відня) компанії OMV. Вона надходить туди трубопроводом Адрія-Відень, який з’єднує Трансальпійський трубопровід на італійсько-австрійському кордоні з нафтопереробним заводом у Швехаті.

Новий маршрут безпосередньо через Словаччину був ініційований OMV у 2003 році. Він передбачав будівництво всього 62 кілометрів між Швехатом і Братиславою для приєднання безпосередньо до російського нафтопроводу "Дружба". Маршрут же через Чорне море, Босфор та італійський Трієст був набагато довшим і, відповідно, дорожчим, перш ніж нафта нарешті могла бути перероблена у Швехаті.

"Між тим, спільна операційна компанія Bratislava-Schwechat Pipeline GmbH наразі припинила існування. Наприкінці року проєкт остаточно зупинили. Як зазначає OMV, рішення не реалізовувати проєкт ухвалене ще в березні 2022 року. У відповідь на запит компанія повідомила про "рішення, ухвалене спільно з Transpetrol", - йдеться у матеріалі.

Після багаторічних безрезультатних спроб отримати всі необхідні дозволи від Словацької Республіки, подальші інвестиції в цей проєкт було названо недоцільними. Реалізація проєкту була відкладена, зокрема, через "енергетичний перехід" та відсутність потреби в ще одному нафтопроводі.

"Але за 20 років також змінилася політична ситуація. Агресивна війна Росії проти України, яка розпочалася в лютому 2022 року, змусила Австрію поставити під сумнів свою залежність від російського газу та нафти. OMV не прокоментувала це у відповіді на запит", - зазначає видання.

У Міністерстві захисту клімату Австрії зазначили, що, за їхньою інформацією, потреби в трубопроводі більше немає. Планувалося, що ним буде транспортуватися російська нафта з нафтопроводу "Дружба" на завод у Швехаті. Однак з лютого 2023 року Австрія більше не імпортує нафту з Росії. Це ще одна причина, чому OMV не повинна продовжувати реалізацію проєкту.
 

Ще на цю тему