РФ в 2023 році отримала мінімум 18 нових бойових літаків, не рахуючи Су-57(фото)

16:00 10.02.2024

Що зараз у росіян взагалі з можливостями ведення війни у повітрі

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
За даними The Military Balance 2024, у минулому році "ВКС РФ" отримали від російського ВПК два винищувачі Су-30СМ2 для морської авіації, не менше шести літаків Су-34М та не менше десяти винищувачів Су-35. Крім того, була поставлена певна кількість літаків Су-57, однак наразі неясно, чи зможуть росіяни виготовити 70 таких літаків, запланованих до 2027 року.

Крім того, на здатність російського ВПК виготовляти нові бойові літаки для "ВКС РФ" впливає також необхідність ремонтувати стройові "борти", які мають пошкодження чи технічні неполадки, отримані в ході бойових дій проти України. Про це в своєму блозі пише Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS), котрий є укладачем довідника The Military Balance.


Передача для "ВКС РФ" чергової партії Су-35С, липень 2023 року, стоп-кадр з пропагандистського відео

Експерти IISS в своїй публікації також вказують на те, що за час повномасштабної війни проти України росіяни втратили мінімум 40% свого довоєнного парку вертольотів Ка-52, та мінімум 20% парку гелікоптерів радіоелектронної боротьби Ми-8МТПР-1.

Також зазначається, що росіяни отримали суттєві втрати по парку вертольотів Ми-28 та Ми-35, однак більш детальні оцінки, зокрема втрати по штурмовикам Су-25 та винищувачам Су-35, IISS обіцяє розкрити уже після презентації довідника The Military Balance 2024.


Рашистські Ка-52 на виробничому майданчику завод "Прогресс", ілюстративне фото довоєнних часів

Крім того, експерти установи наголошують, що збиття російського А-50 та пошкодження Ил-22 також суттєво "просадило" можливості "ВКС РФ" в плані ведення розвідки та моніторингу повітряного простору. І це вкладається в загальну картину того, що російська авіація не змогла виконати своє базове завдання – завоювання панування в небі над Україною, та знищення системи української протиповітряної оборони.

Однак, як також наголошують в IISS, те що російська авіація не змогла досягнути своїх завдань у війні проти України, аж ніяк не означає, що «ВКС РФ» просто нічого не робили. Скоріше навпаки – рашисти вели агресивну боротьбу в повітрі, просто не мали або необхідної ефективності, або ж необхідної чисельності для досягнення своїх завдань.

 

Російський А-50У, ілюстративне фото довоєнних часів

Бо, наприклад, слід звернути окрему увагу на те, що росіяни свої Су-34 доволі ефективно використовують як носії керованих авіабомб з модулями УМПК або ж тактичних ракет Х-59, діючи при цьому поза зоною досяжності української ППО.


Втім, при цьому рашисти мають проблему із запасами своїх далекобійних ракет Х-101. Бо наразі складається ситуація так, що ці КР використовуються для ударів по Україні одразу "з коліс", буквально після випуску із заводу МКБ "Радуга".

 

Хвостова частина однієї зі збитих Х-101, маркування якої вказує на виробництво в 4 кварталі 2023 року, 2 січня 2024 року

Якщо узагальнити усе вищесказане, то "ВКС РФ" показали слабкі результати і понесли тяжкі втрати, однак намагаються адаптуватись як мінімум в тактичному плані. Тому Україні необхідно продовжувати завдавати російській авіації гострих втрат.

Раніше Defense Express писав про те, що поляки раптом згадали, що росіяни хотіли повернути МиГ-27, і це дуже показово. І в цій публікації наводилась зокрема оцінка по тому, що за 2 роки повномасштабного вторгнення РФ отримала із нової авіатехніки лише 27 літаків та 8 вертольотів.

Теми:

Ще на цю тему