СБУ: Отримав підозру капітан судна, яке вивозило з Криму вкрадений метал та українське зерно

16:00 09.02.2024

За матеріалами Служби безпеки підозру отримав Євгеній Должніков — капітан судна «ALFA M», яким росія вивозить з анексованого Криму метал та зерно, награбовані в тимчасово окупованих регіонах України.

Про це повідомило у Фейсбуці Головне управління СБУ в АР Крим.

12 червня 2023 року Должніков вивіз із окупованого Севастополя 6500 тонн контрабандного металу. За оперативною інформацією, чавун був виготовлений на металургійному комбінаті «Азовсталь», який армія рф розбомбила у травні 2022 року. 

Щоб приховати сліди злочину, капітан намагався «прикрити» назву свого корабля під час стоянки у севастопольському порту.

А також періодично вимикав трекер та вносив до нього фіктивні відомості щодо курсу корабля. 

Протягом 2023 фігурант здійснив ще щонайменше 4 незаконні рейси. Під час яких вивіз 40 тисяч тонн краденого українського зерна з анексованого півострова до російського порту Кавказ.

Должніков розумів злочинність своїх дій, саме тому намагався «замести сліди», приховуючи маршрути та місця стоянки корабля.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї).

Оскільки зловмисник перебуває на території росії, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Розслідування проводили співробітники СБ України в АР Крим за процесуального керівництва Прокуратури в АР Крим та м. Севастополі.

Ще на цю тему