Прокуратура АРК повідомила про підозру координатору «самооборони Севастополя» Михайлу Чалому

14:20 09.02.2024

Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру співорганізатору та куратору незаконного збройного формування «самооборона Севастополя», що діяло на півострові під час активної фази окупації. 

За інформацією Центру журналістських розслідувань, мова йде про Михайла Чалого – одного з організаторів захоплення влади у Севастополі в лютому-березні 2014 року, керівнику силового блоку “координаційної ради”, брата «народного мера» Севастополя Олексія Чалого.

Як повідомляє прокуратура, підозрюваний, громадянин РФ, розробив вимоги та правила, згідно з якими особисто підбирав кандидатів до НЗФ.

“Під його керівництвом відбувались переслідування українських активістів «Євромайдану Севастополя», проводились незаконні обшуки й затримання громадян України. Також були облаштовані незаконні блокпости на адмінмежі між Кримом й Херсонською областю та у м. Севастополі, де підозрюваний також організував піше патрулювання. Разом із підлеглими він забезпечував виконання завдань, поставлених командуванням Чорноморського флоту та Південного військового округу РФ, допомагаючи останнім захоплювати військові частини та кораблі ВМС України. Пізніше чоловік став координатором штабу по «безпеці проведення незаконного «референдуму», а його підлеглі забезпечували «громадський порядок під час голосування»”, – йдеться у повідомленні.

Підозрюваний і нині продовжує свою роботу на окупантів, його дії кваліфіковано як посягання на територіальну цілісність і недоторканість України (ч. 2 ст. 110 КК України), а також створення не передбачених законом збройних формувань (ч. 4 ст. 260 КК України). Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Михайло Чалий – офіцер ВМФ Росії у відставці, бізнесмен і депутат «Законодательного собрания» Севастополя. Він завжди залишався в тіні свого брата Олексія – окупаційного мера Севастополя. Але його роль у підготовці, забезпеченні та здійсненні окупації заслуговує на пильну увагу – і не лише преси, а й українських правоохоронних органів та органів ЄС і США, які реалізують санкційну політику невизнання незаконної анексії Криму Росією.

На початку 2019 року Центр журналістських розслідувань у спецпроекті «Шуцмани Путіна» вперше вказав на справжню роль Михайла Чалого у подіях січня – березня 2014 року. Розслідування розкрило структуру незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя», його ієрархію і основні підрозділи, їхніх командирів та підпорядкування командуванню Чорноморського флоту РФ.
 

Ще на цю тему