Андрій Клименко: Те, що ви читаєте про російську нафту та нафтопродукти – типова ІПСО. Не вірте

19:00 05.02.2024

Моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та порталу BlackSeaNews продовжує відстежувати ситуацію з експортом російської сирої нафти та нафтопродуктів Чорним морем.

Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook радить не вірити тому, що пишуть про російську нафту та нафтопродукти, в тому числі в републікаціях багатьох українських ЗМІ

Так що ж насправді відбувається з експортом нафти з чорноморських портів РФ?

«Не вірте тому, що ви читаєте про російську нафту та нафтопродукти, в тому числі в бездумних републікаціях багатьох наших ЗМІ, а саме про "зменшення" російського експорту сирої нафти і нафтопродуктів. Цього, у всякому разі з Чорного моря, НЕ-МА-Є. На жаль. А Чорне море - це майже 40% морського експорту РФ», - пише Андрій Клименко.

«Насправді спостерігалося деяке зменшення експорту тільки (!) сирої нафти в листопаді-грудні 2023. Причина була нам абсолютно зрозуміла, і ми про це кілька разів казали - дуже потужні шторми в Чорному морі.

В січні 2024 почали наздоганяти - зростання з 2,7 до 3,8 млн тонн по нафті (це +41,9%)... По нафтопродуктах теж зростання січень до грудня на 19,7% (з 3,5 до 4,1 млн тонн) - див. діаграму.

Чому ж наші ЗМІ пишуть інше? Є, як мінімум, 3 чинника: 

  1. беруть інформацію з... російських ділових ЗМІ, які в свою чергу беруть інформацію... да-да, з Росстату.
  2. беруть інформацію з іноземних ділових ЗМІ, які беруть інформацію - ви вже здогадалися? - з російських бізнесових та офіційних джерел.
  3. є ефект очікування хороших новин після успішних атак на російські НПЗ і інформація психологічно підганяється.... Там буде ефект, але не так швидко.

Тобто в цьому випадку маємо типову ІПСО.

Є ще один чинник, що стосується намагань великих та поважних іноземних ЗМІ оцінювати через дослідження теж поважних компаній. Але в цих випадках вони роблять суттєві помилки. 

Чому? - не буду розповідати детально. Тому що ворог заважає технічними засобам», пише Андрій Клименко.

Ще на цю тему