Військова техніка для ЗСУ: Болгарія відправила 100 БТРів

20:00 03.02.2024

Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв підтвердив, що 100 БТРів, які безкоштовно передані Києву за рішенням Народних зборів, вже транспортують в Україну.

Про це повідомляє видання «Флот 2017» з посиланням на BGNEWS. 

Нагадаємо, Національні збори Болгарії 22 листопада 2023 року ухвалили підписання міждержавної угоди між Софією та Києвом щодо передачі 100 старих списаних БТР-60, які раніше належали болгарському МВС, до ЗСУ.

Проте, 4 грудня президент Болгарії Румен Радєв наклав вето на закон щодо безкоштовного надання Україні бронетехніки підвищеної прохідності. На його думку, народні обранці Болгарії недостатньо ознайомлені з конкретними параметрами постачання, що унеможливлює об’єктивну оцінку необхідності у наданому обладнанні. Він підкреслював, що ця броньована техніка підвищеної прохідності може бути використана саме для охорони болгарського кордону та надання допомоги населенню у разі катастроф і аварій, у тому числі у важкодоступних районах.

Але парламент Болгарії подолав вето прибічника російського терористичного режиму, президента країни Румена Радєва на угоду про постачання 100 бронетранспортерів БТР-60 Україні.

Зазначається, що лише кілька днів тому міністр оборони Тодор Тагарєв наголошував, що машини ще перебувають у Болгарії, оскільки їх транспортування в Україну обійдеться держбюджету досить дорого.

“Три міністерства разом працюють. Уже зрозуміло, хто їх буде завантажувати, куди вони будуть їхати. Це дуже серйозна логістична операція”, – сказав він.

За його словами, сума грошей на транспортування велика, але вона буде все ще терпима для Болгарії.

“Однак міністерство шукатиме можливість, щоб перевезення фінансувала одна з країн-учасниць Рамштайн-формату, — додав Тагарєв.

А зараз міністр оборони вже продемонстрував початок транспортування БТР в Україну:

Ще на цю тему