Румунія не може збивати російські дрони, що залетіли на її територію, через законодавство

09:00 03.02.2024

Збивати російські дрони, що залетіли на її територію, Румунія не може не лише через те, що не має необхідних для того зенітних систем, але й через відсутність відповідного законодавства.

Про це в інтерв’ю румунській службі "Радіо Свобода" розповів начальник штабу оборони Румунії генерал Георгіце Влад. У якийсь момент ведуча зізналася, що викладки генерала про поточний стан речей її просто лякають, пише ZN.UA.

Отже, за діючими нормами закону румунська армія не може вести бойові дії в мирний час. Щоб збивати дрони, навіть коли було б чим, треба запровадити надзвичайний стан, стан облоги чи воєнний стан.

Далі ще цікавіше - безпілотник румунське законодавство класифікує передусім як літаль6ний апарат: «якщо з ним ведеться бій, треба подавати сигнали про те, що він порушив національний повітряного простору. І там чотири, п’ять етапів».

«Звичайно, той дрон на все це не реагуватиме, тому що пілота немає», - констатував очевидну обставину румунський генерал.

Тож, аби уникнути цього абсурду, він вважає, що безпілотник не слід ототожнювати з літальним апаратом, його варто прирівнювати до боєприпасів – керованих, баражуючи, але боєприпасів.

Генерал Влад каже, що з ракетою, раптом вона зайде до повітряного простору Румунії, перемовини вести не треба.

«Ми розглядаємо нову законодавчу ініціативу, яка б дозволила нам діяти в мирний час під егідою військової операції», – каже начальник штабу оборони Румунії. – «Закон 257 про боротьбу з літальними засобами, які несанкціоновано входять до повітряного простору, необхідно адаптувати до нових викликів, тобто – безпілотників.
 

Ще на цю тему