МО Фінляндії пропонує не давати паспорти росіянам, які не відмовилися від громадянства РФ

11:20 01.02.2024

Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен вважає, що країні слід перейти до «принципу взаємності» під час видачі фінського паспорта, тобто надавати подвійне громадянство лише громадянам тих країн, які надають подвійне громадянство фінам.

На практиці це означало б, що росіянам більше не надаватимуть подвійне громадянство, передає Укрінформ з посиланням на Yle.

«Система подвійного громадянства має бути реформована таким чином, щоб ефективно запобігати різноманітним спробам авторитарних країн впливати, а також запобігати іншим конфліктам інтересів», - заявив Хяккянен.

Наразі міждержавний договір про подвійне громадянство у РФ укладено лише з Таджикистаном, щодо інших країн йдеться про друге громадянство. При цьому Росія, як зазначається, не забороняє фінам претендувати на другий, російський, паспорт.

Президент Фінляндії Саулі Нііністьо тиждень тому також виступив за застосування «принципу взаємності» при видачі фінського паспорта.

Наразі Міністерство внутрішніх справ країни готує доповідь щодо «принципу взаємності», яка має бути готова до кінця цього року. Хяккянен сподівається на більш швидкі терміни.

Раніше Хяккянен заявив, що хоче домогтися повної заборони на угоди з нерухомістю для громадян Росії.
 

Ще на цю тему